eur:
394.47
usd:
370.19
bux:
65360.88
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Százezreket érintő súlyos veszélyre figyelmeztet Zacher Gábor

Százezreket érintő súlyos veszélyre figyelmeztet Zacher Gábor

Több százezer gyógyszerfüggő és alkoholista van Magyarországon, de Zacher Gábor toxikológus arra figyelmeztet, hogy a függőségektől mentes embereknél is súlyos veszélye van annak, ha gyógyszert és alkoholt is fogyasztanak.

Magyarországon ma 200 ezerre becsülik azok számát, akik valamilyen gyógyszerfüggőségben szenvednek. Nagyjából 100 ezren hashajtófüggők, 70 ezren altató- vagy nyugtatószerfüggők, és 25 ezren lehetnek azok, akik orrcsepp miatt szenvednek addikciótól. Az alkoholbetegek száma ennél jóval magasabb, becslések szerint nagyjából 800 ezer alkoholista van az országban, 2,5 millióra tehető az úgynevezett nagyivók száma, és évente 30 ezren halnak meg alkohollal kapcsolatos betegség miatt, így gyakorlatilag minden magyar család érintett - tudta meg a Pénzcentrum Zacher Gábor toxikológustól.

A gyógyszer és alkohol kombinációja viszont nemcsak számukra rejt veszélyeket, hanem mindenféle függőségtől mentes átlagembereknél is jelenthet problémát, hogy valami okból egymáshoz közeli időpontban fogyaszt alkoholt és gyógyszert is.

'Az alkohol kölcsönhatásba lép a gyógyszerekkel, és sok esetben gátolják az alkohol lebomlását. Ebből lehetnek bonyodalmak, és ehhez

nem is kell benyakalni egy üveg vodkát, elég hozzá már egy kis egészségügyi alkohol is"

- mondta Zacher Gábor.

A szakember elmondása szerint egyes antibiotikumok például leállítanak egy olyan enzimet, amelyre szükség lenne az alkohol lebontásához, és mivel nem tud tovább bomlani, ezért olyan tünetek jelentkezhetnek, mint például hányás, szédülés, magas vérnyomást.

Altatóra például egyáltalán nem szabad inni, mert teljesen kiszámíthatatlanná válhat tőle az ember, és akár klinikai tüneteket is produkálhat,

nagyon intenzíven felerősíti az alkohol hatását.

Ugyanez a helyzet az epilepsziára szedett gyógyszerek esetében is. Azoknál a gyógyszereknél, amelynek fáradtság, álmosság lehet a mellékhatásuk, mint például az allergiagyógyszereknél, az alkohol felerősíti a hatást. 

A fájdalomcsillapítók esetében nem okoz nagy galibát, ha alkohollal vegyítik, ha ibuprofen-tartalmú gyógyszerről van szó. Más esetben viszont szintén drasztikusan felerősödhet az alkohol hatása, és nem utolsó sorban májtoxikus hatású.

Összességében gyógyszerszedés esetén érdemes inkább kerülni az alkoholt, még kis mennyiségben is, mert súlyos következményei lehetnek, nem alaptalan tiltás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×