eur:
392.37
usd:
365.6
bux:
66784.41
2024. április 26. péntek Ervin

Hogyan sportoljunk kánikulában?

Van néhány dolog, amit érdemes betartani, hogy a szabadtéri sportolás akkor se okozzon bajt, ha izzik a levegő.

Mozgás közben legfontosabb a hidratálás, a szervezetnek nincs állandó folyadékraktára. Melegben vagy komolyabb sporttevékenység esetén a sima víz nem biztos, hogy elég, szükség lehet az elvesztett ásványi anyagok pótlására is. Erre a célra megfelelőek a sportvizek, izotóniás és vitaminos vizek. Célszerű folyamatosan kortyolgatni és nem egyszerre sokat inni.

Sportolás előtt 1-2 órával célszerű lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasztani, mert ezek folyamatosan ellátják energiával az izmokat. Együnk zabpehelyt, édesburgonyát, barna rizst vagy teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket.

Forróságban szellős, pamut, lehetőleg világos színű ruhában mozogjunk, a szabad bőrfelületeket ajánlott magas fényvédő faktorral ellátott naptejjel bekenni. Az erős napsugárzás napszúrást okozhat, a káros UV-sugarak pedig a szemnek ártanak. Célszerű baseball sapkát viselni.

Jó tudni, hogy a hőségben történő sportolás intenzívebb és megterhelőbb a szervezet számára, mint átlagos körülmények között, ezért érdemes csökkenteni az edzés időtartamát. Szédülés, émelygés, izomgörcs esetén álljunk meg és keressünk árnyékot! De jobb, ha a reggeli vagy az esti, hűvösebb órákra időzítjük a sporttevékenységünket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×