eur:
388.38
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mennyire volt szélsőséges az idei nyár?

A szélsőséges forróság és szárazság mellett több hidegrekord jellemezte az idei nyarat.

A március 15-ei hóvihar, majd a nyár eleji történelmi magasságú árvíz után kiemelkedően napfényes volt az idei nyár - mondta az InfoRádiónak Lakatos Mónika a meteorológiai szolgálat éghajlati szakértője, aki hozzátette: a mostani nyár a tizedik legmelegebb volt hazánkban az 1901 óta rögzített és feldolgozott adatok szerint.

Amint arról az Index is írt korábban, a nyári hónapokban hat melegrekord és - a hőhullámok közötti időszakban - három hidegrekord dőlt meg, ami azért is érdekes, mert ilyen rövid idő alatt soha nem dőlt meg ennyi hőmérsékleti csúcs. A három idei hőhullám az árvíz levonulását követően országos szárazságot hozott, ráadásul ezek a kimutatások szerint egyre gyakrabban előforduló hőhullámok egyre hosszabbak is - mondta Lakatos Mónika, aki hozzátette: egész nyár viszonylatában mintegy másfél fokkal melegebb volt az idei nyár, mint a sokéves átlag, amelynek értéke az 1971-2000-es periódus átlagértékét jelenti.

Az éghajlati szakértő hozzátette, hogy a tendenciák alapján Magyarországon a nyarak melegszenek legjobban, tehát - az ENSZ klímajelentése szerint az emberi tevékenység nyomán kialakult klímaváltozásnak köszönhetően - jövőre is forróságra számíthatunk a nyári hónapokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

A Z generáció tagjai aktív pénzkeresők, adót fizetnek, lakbért, rezsit és tandíjat, mindeközben próbálnak megtakarítani, mégis úgy érzik, hogy nem eléggé tájékozottak a pénzügyi kérdésekben. Ez nem meglepő, mert a gazdasághoz kötődő egyetemi szakokon kívül sehol nem tanítják a pénzügyi ismereteket, a család idősebb tagjai pedig nem tudják érthetően átadni ezt a tudást, vagy akár ők maguk sincsenek tisztában alapvető gazdasági és pénzügyi fogalmakkal. A GEN Z Fest-en, május 9-én szakértők segítenek tisztázni a pénzügyi kérdéseket, legyen szó lakhatásról, vállalkozásról vagy befektetésről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×