eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

"A kényszerházasság nem sokkal jobb a rabszolgaságnál"

Egy Angliában és Walesben hatályba léptetni tervezett törvényjavaslat börtönbüntetéssel sújtaná azokat a szülőket, akik gyermekeiket házasságkötésre kényszerítik azok beleegyezése nélkül.

Elrettentésnek szánja a brit kormány azt a törvényjavaslatot, amely akár két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azokat a szülőket, akik házasság megkötésére kényszerítik gyermekeiket. A jogszabály Anglia és Wales területén lenne érvényes, ahol a jelenlegi jogszabályok szerint csak a polgárjogi bíróság nyújthat védelmet az érintett fiataloknak.

A BBC News beszámolója szerint a törvény Észak-Írországban nem lenne hatályos, de a helyi törvényhozók számára adott a lehetőség, hogy a tervezetet a helyi joggyakorlatba is átültessék. Skóciában tavaly november óta illegális a kényszerházasság, és szintén két év börtönbüntetéssel szankcionálható.

A törvénytervezet különbséget tesz az előre elrendezett és a kényszerházasságok között, kiemelve, hogy előbbi esetében a házasulandók hozzájárulásukat adhatják a frigy megkötésében, míg utóbbi esetben nincs rá módjuk, hogy ellenálljanak. Szakértői becslések szerint évente mintegy 8000 nőt kényszerítenek férjhez menni szüleik Anglia és Wales területén - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A javaslat ellenzői attól tartanak, hogy a kényszerházasság kriminalizálása okán sok érintett nem mer majd segítséget kérni, attól tartva, hogy panaszuk miatt közeli hozzátartozóik börtönbe kerülhetnek. A kényszerházasságok ellen kampányoló Freedom jótékonysági szervezet azonban úgy látja, az intézkedés sokat segíthet az érintettek védelmében azzal, hogy egyértelművé teszi: az emberi jogok ilyen súlyos megsértését nem tolerálják az országban.

David Cameron miniszterelnök, aki korábban úgy nyilatkozott, a kényszerházasság "nem sokkal jobb a rabszolgaságnál", hangsúlyozta, a törvény elsődleges célja az érintettek védelme. A jogszabály érvényesítése során elsőként a sértettnek való segítségnyújtásról gondoskodnának a hatóságok, és ha lehet, elkerülnék a büntetőjogi felelősségre vonást.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×