eur:
394.37
usd:
371.63
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

Mennyibe kerül az államnak a súlyos elhízás?

Nagy-Britanniában mintegy 200 ember olyan kövér, hogy képtelen elhagyni otthonát, gondozásuk évente több tízmillió forintnyi összegbe kerül az állami egészségügyi szolgálatnak (NHS).

A Londonban nyilvánosságra hozott adatok szerint ezek az emberek 220 kilónál többet nyomnak, valamennyien ágyhoz kötöttek, és szakápolók napjában legalább négyszer felkeresik őket, hogy segítséget nyújtsanak ellátásukban. Az ápolók alkalmazása és az elhízottak gyógyszerszámlája évi 80 ezer fontot emészt fel az egészségügyi kasszából.

Az összes elhízott ellátása azonban 16 millió fontra (6 milliárd forint) rúghat, mivel ez a 200 személy csak az NHS által hivatalosan ellátottakat takarja. Arról ugyanis nincs pontos adat, hány elhízottról gondoskodnak a szociális ellátórendszerek keretein belül - olvasható a The Sun brit napilapban.

"Több százra tehető az otthonaikat elhagyni képtelen szuperelhízottak száma. El vannak rejtőzve az ellátórendszerben, és senki nem tudja, valójában hányan vannak" - idézte a brit lap Tam Fryt, az elhízás problémájával foglalkozó National Obesity Forum illetékesét.

A britek fele ma már kövér vagy túlsúlyos kategóriába esik, az elhízással kapcsolatos betegségek kezelésére évente több mint négymilliárd fontot fordít az NHS.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×