INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Milyen elváltozásokra figyeljünk a bőrön?

Infostart / InfoRádió
A viszkető, hámló, kiszáradt bőr gyakori jelenség, különösen a kézen és arcon. Bizonyos esetekben a tünetek kiváltó oka nem egyszerűen az időjárás, vagy a rosszul megválasztott kozmetikumok. Milyen elváltozásokra figyeljünk?

Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológusa hívja fel a figyelmet három olyan elváltozásra, amelyeknek a kezelése feltétlenül szakember közreműködését igényli.

Fémallergia

A fémallergia leggyakrabban bőrtünetekkel jelentkezik: vörösség, viszketés, duzzanat, hámló, kiszáradt bőr jellemzi. Hosszabb fennállása esetén a bőr megvastagodik, lemezesen hámlik, berepedezik. Bizonyos esetekben a bőrtünet lehet urticária (csalánkiütés) szerű is.

A fémallergia megállapítására általában két tesztelési módszer létezik. Az egyik az úgynevezett epicután teszt: a hát bőrére felhelyezett fémeket, illetve vegyületeiket tartalmazó speciális ragtapasz. A másik a limfocita-transzformációs teszt (vérvizsgálat).

A fémallergia eddigi egyetlen és leghatásosabb kezelési lehetősége a fémek elkerülése volt. Ez sajnos sok esetben az ékszerek letevését, a fogászati tömések, implantátumok kicserélését jelentette.

Létezik egy módszer, a nikkel deszenzibilizáció, amely nikkelallergia esetén alkalmazható. A kezelés nikkelt tartalmazó kapszulákkal történik. A minimum egy éven keresztül tartó terápia a bőrtüneteket is hatékonyan szünteti meg.

Ekcéma

Az ekcéma többnyire allergiás válaszreakcióként kialakuló bőrgyulladás. Legismertebb formái az úgynevezett atópiás dermaitis, az öröklött hajlam talaján jelentkező ekcéma és a kontakt-, vagyis valamilyen allergénnel történő érintkezés hatására kialakuló betegség.

Az atópiás dermatitisz kezelése gondos bőrápolás, helyi gyulladáscsökkentő készítmények, belsőleg antihisztaminok, fénykezelés, diéta.

A kontakt ekcémát leggyakrabban a bőrrel érintkező ékszer, kozmetikum, vegyszer, festékanyag váltja ki, először az érintett bőrfelületen, majd akár test szerte is. Kezelése helyi szteroidos kenőcs, gondos bőrápolás, illetve első helyen a kérdéses allergén kerülése.

Gyógyszerallergia

A legismertebb allergiát okozó gyógyszer a penicillin, de a hozzá hasonló antibiotikumok szintén allergiás megbetegedést eredményezhetnek. Egyéb, gyakori allergiát okozó gyógyszerek a barbiturátok, az antikonvulzív szerek, az inzulin és a jód.

Tünetei csalánkiütés, bőrvörösség, test- és szemviszketés, zavartság, ajak- és torokduzzanat.

A gyógyszerallergia kezelésének fő eszköze a tünetek csökkentése. Ezt megtehetjük antihisztaminnal, szteroiddal, adrenalinnal, és egyéb gyógyszerekkel. A legfontosabb az allergiát kiváltó gyógyszerek elkerülése.

A gyógyszerallergia kivizsgálása általában nem egyszerű feladat, csak ebben jártas szakemberhez forduljunk, gyakran kórházi háttér szükséges hozzá a súlyos, életveszélyes tünetek kialakulása miatt.

A címlapról ajánljuk