INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Melyik az erősebb: a röptetett sárkány vagy a repülő?

InfoRádió / MTI
Egy az északkelet-kínai Talien város térségében röptetett sárkány miatt 23 repülőgép kényszerült alternatív légikikötőben leszállni, vagy visszatérni az indulási repülőterére - jelentette a kínai média szombaton.

A talieni légikikötő felett magasan lebegő sárkányt először pénteken délután fedezték fel, amikor a China Southern légitársaság gépe készült volna leszállásra - közölte a reptér szóvivője. A gép csaknem egy órán keresztül körözött a levegőben, míg végül biztonsági okokból a szomszédos tartományi Csingtao város repülőterére irányították.

További 22 járat gépei voltak kénytelenek az eredeti célállomás helyett alternatív repülőtéren landolni, vagy visszatérni a kiinduló állomásukra.

A normális légi forgalom a Liaoning tartományi Talienben több mint öt óra elmúltával állt helyre, miután a hatóságok elvágták a sárkány madzagját. Eregetőjének a rendőrség nem jutott a nyomára.

A zsinóros sárkány, keleti találmány, kínai eredetű. Első írásos említése és ábrázolása az időszámítás előtti II. századból származik. Megjelenését ugyanakkor korábbra teszik, mivel feljegyzések szerint az időszámítás előtti negyedik században élt híres mérnök, ács, feltaláló és filozófus, név szerint Lu Pan már olyan famadarat alkotott, amely napokig volt képes a levegőben maradni.

A címlapról ajánljuk