INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Különleges képregény kalapács alatt

InfoRádió / MTI
Kalapács alá kerül a világ legdrágább képregénye: az 1932-ben Hergé által rajzott Tintin Amerikában borítóját az Artcurial bocsátja árverésre június 2-án Párizsban.

A "kilencedik művészet" legdrágább alkotását jelenlegi tulajdonosa 2008-ban vásárolta meg 764 218 euróért - idézte fel az árverési ház.

A kiadvány - amelynek tulajdonosa nem kívánta a nevét elárulni - becsült árát nem hozzák nyilvánosságra, csak a szakértőnél benyújtott kérelem révén lehet róla érdeklődni. Az Artcurial szerint várhatóan magasabb lesz a 2008. március 29-i rekordárnál.

A tussal és színes gouache vízfestéssel készített borító a Tintin Amerikában első kiadása számára készült, amely elsőször a Petit Vingtieme, majd a Casterman kiadó gondozásában jelent meg.

Tintin kalandjainak csupán öt, gouache festéssel készült borítója van. Csak kettő közülük van magántulajdonban, ezek egyike a júniusi árverésre kerülő példány. A többit a Moulinsart Alapítvány őrzi.

A többi Tintin-borító tussal készült, és később színezték ki.

A Tintin Amerikában borítója a kizárólag Hergé műveinek és Tintinnek szentelt árverés fő darabja. Az árverésen összesen mintegy 300 tárgy kerül kalapács alá, valamint egy mintegy 80 albumból álló gyűjtemény. Ebben megtalálható a Tintin a szovjetek országában és a Tintin Kongóban ofszet nyomtatással készült változata. Mindkét példányon Tintin és Milou, azaz Hergé és első felesége, Germaine Kieckens aláírása olvasható.

Tintin kalandjainak öt másik ofszet példánya is szerepel az árverésen. Többségük nemcsak aláírt és számozott példány, de Hergé dedikálta is, és néhol Milou Tintin-rajza is díszíti.

A gyűjteményben szerepel Tintin és Milou kalandjainak fekete-fehér, egy oldalon nyomtatott úgynevezett alternatív kiadásának többsége is. A háború alatt külföldi újságok számára készített rajzok album formájában könnyebben átjuthattak a vámon. Árukat 140-400 ezer euróra (4 millió-11,4 millió forint) becsülik.

A Titokzatos csillag egyik alternatív kiadású albuma legutóbb 102 935 euróért (29 millió forintért) kelt el egy árverésen.

A címlapról ajánljuk