eur:
394.44
usd:
365.25
bux:
65557.21
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Fájdalomcsillapítás - lökéshullámmal

Az úgynevezett lökéshullámot ma már nem csak a vesekövek ellen vetik be, hiszen az utóbbi években a modern fájdalomterápia alapvető eszközévé vált. Hogyan működik, és milyen problémákat kezel hatásosan - erről beszél a szakértő.

A mozgásszervi fájdalom számtalan forrásból eredhet, kialakulásához éppúgy hozzájárulhat a mozgásszegény életmód, a rossz testtartás, mint a megerőltető mozgás, a sérülés, egy rossz mozdulat vagy akár a tartós stressz.

Az állandósult fájdalom, a porckopás, a mozgásbeszűkülés, az értékelési zavarok mögött az úgynevezett triggerpontok is állhatnak. Triggereknek nevezzük a tartósan megvastagodott és megrövidült izmokat, amelyek oka lehet például a lumbágó, sportbaleset, vagy a túlzott terhelés.

Az eredményes fájdalomcsillapításnak és a probléma okának megszüntetéséhez elengedhetetlen tehát a panaszok pontos behatárolása és a gondos diagnózis. Ennek pedig egy kiterjedt, professzionális vizsgálatra és kikérdezésre kell épülnie.

A lökéshullám öngyógyításra ösztönöz

Lökéshullámok keletkeznek a természetben is, például mennydörgésnél. Ez a jelenség ugyanis nem más, mint egy nagy energiájú, hallható hullám, amelyet a gyógyászatban először a vesekő zúzásához használtak fel.

A modern terápia azonban ezeket a mesterségesen létrehozott hullámokat képes más területeken is hasznosítani. Miután ugyanis áthatol a test felszínén - az orvos egy gél felvitele után a megfelelő kezelőfejjel a kijelölt helyre juttatja a hullámot -, beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal a kezelések nemcsak a fájdalmat csökkentik, hanem a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával.

A terápia eredményessége már néhány kezelés után érezhető, de a teljes kúrához 2-6 kezelésre is szükség lehet.

Széleskörű felhasználás

A lökéshullám terápiát eredményesen alkalmazzák háti és nyaki feszültség, gerinc eredetű fájdalmak, térd-, csípő-, könyökfájdalmak, vállba, karba sugárzó fájdalmak, meszes váll, sportsérülés esetén, de beválhat sarki és talpi eredetű panaszok, sőt, a szédülés, fejfájás, fülzúgás bizonyos formáinál is.

A betegek nagy része már 1-2 kezelés után is jelentős fájdalomcsökkenésről, vagy akár a teljes fájdalommentességről számol be, miközben a kiváltó ok maga is gyógyul. A kezelés óriási előnye, hogy nem igényel gyógyszeres támogatást, kivételesen hatékony alternatívája lehet a konzervatív gyógymódoknak és kockázatmentes - magyarázza Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológusa.

Minimális mellékhatásokkal - kis pirosodással, duzzanattal - lehet számolni, néhányan kissé fájdalmasnak is találhatják a lökéshullámot, de az eredmények ezekben az esetekben is meggyőzőek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×