INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Gellert kapott golyó okozta a kínai halász halálát?

InfoRádió / MTI
A Kínával kialakult feszültség enyhítésére törekszik a Palau-szigetek, miután a mikronéziai állam vizein egy rendőri akció közben leadott lövés következtében meghalt egy kínai halász. A konfrontáció helyszínére küldött, majd vélhetően lezuhant repülőgép keresését felfüggesztették.

A helyi hatóságok tájékoztatása szerint az összeütközést az váltotta ki, hogy még a múlt héten több kínai halászhajó jogellenesen behatolt Palau kizárólagos gazdasági övezetébe. A helyzetet némileg bonyolítja, hogy a Kínai Népköztársaság és Palau között nincs diplomáciai kapcsolat, a szigetország ugyanis elismeri Tajvant.

Palau elnöke, Johnson Toribiong részvétét nyilvánította az elhunyt halász családjának, mert "véletlenül, egy gellert kapott - combjába fúródott - golyótól" életét vesztette, az orvosi beavatkozás ellenére elvérzett.

Sajtójelentések szerint két kínai hajóról összesen 24 halászt állítottak elő, közülük öt embert vádolnak illegális halászattal és más szabálysértéssel. Utóbbiak állítólag ütközni akartak a rendőrök hajójával, akik ekkor adtak le lövéseket a halászhajó motorjára. A kínaiak felgyújtották saját hajójukat, és megsemmisítették a rakományát.

A kínai külügyminisztérium méltányos eljárást kért az elfogott halászok ügyében, s mikronéziai diplomatáját küldte a helyszínre azzal a feladattal, hogy derítse ki a valós tényeket, adjon segítséget a kínai állampolgároknak. Palau elnöke közölte, hogy a 24 kínai állampolgár védőőrizetben van, biztonságos körülmények között és háborítatlanul.

Palau elnöke a Hszinhua hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, jó kapcsolatokra törekednek a térség legbefolyásosabb országával, s biztosítani fogják, hogy a jogi eljárás méltányos és igazságos legyen, lehetőség szerint diplomatikusan rendeződjön.

Súlyos gond az illegális halászat


Helyi illetékesek szerint a 241 sziget alkotta állam kiterjedt vizein komoly gondot jelent az illegális halászat. A tilosban járó hajók közül a legtöbb fülöp-szigeteki, indonéziai és tajvani.

A legutóbbi esethez kapcsolódó tragédia, hogy egyelőre nem találják nyomát a még a hétvégén helyszínre küldött Cessna típusú repülőgépnek, amelynek a fedélzetén három ember utazott, az amerikai pilóta és két rendőr. Jelentések szerint a gép navigációs rendszere felmondta a szolgálatot, s addig volt a levegőben, amíg üzemanyaga el nem fogyott.

A roncsok keresésére, az esetlegesen túlélők felkutatására az amerikai parti őrség (USCG) küldött hajókat, de pénteki jelentések szerint felfüggesztették a tevékenységüket. A kutató flottilla tagja volt a Microsoft társalapítójának, Paul Allennek Octopus nevű megajachtja is, amely a baleset idején épp a térségben tartózkodott.

A húszezres népességű Palau a Fülöp-szigetektől mintegy 800 kilométerre keletre, és Kínától kicsivel több mint 2500 kilométerre helyezkedik el. 241 sziget alkotja, amelyből csupán 12 lakott. Nem tagja a Mikronéziai Szövetségi Államoknak, függetlenségének kimondásától, vagyis 1994-től 50 évig kül- és védelmi ügyeiért az Egyesült Államok a felelős, amely nem állomásoztat katonákat a területén.

A címlapról ajánljuk