INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Az ultrahang segíti a mellrák diagnózisát

InfoRádió / MTI
Az ultrahanggal kiegészített mammográfia segíti az emlődaganat pontos diagnózisát a nagyobb rákkockázattal élő nőknél - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

A három éven keresztül tartó követéses felmérésükbe 2700 nőt vontak be, több mint felük előtörténetében szerepelt már mellrák.

A tanulmány ideje alatt 111 új emlőtumoros esetet diagnosztizáltak, közülük 59-et az éves mammográfia segítségével. További 32, a mammográfia által le nem leplezett daganat derült ki ultrahangos vizsgálattal, közülük 30 invazív rák volt.

Annál a 612 nőnél, akiket vizsgálati bizonytalanság miatt MRI-re is beutaltak, kilenc további daganatos esetet találtak. Tizenegy rákos esetet a tanulmány folyamán elvégzett, más vizsgálat során azonosítottak.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány pittsburghi szerzői úgy vélik, hogy a nagy rákkockázattal élő nőknél érdemes kiegészíteni ultrahanggal az éves mammográfiát, még a tévesen pozitív eredmények viszonylag nagy aránya ellenére is.

A címlapról ajánljuk