INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Milyen betegségben halnak meg a rákosok?

InfoRádió / MTI
A rák diagnózisa után is a teljes egészség biztosítására kell figyelni - érvelt annak az amerikai kutatócsoportnak a vezetője, amely azt vizsgálta, milyen betegségben halnak meg a rákbetegek.

Az Egyesült Államokban jelenleg 12 millió ember él, akiknél a rosszindulatú daganatos betegségek valamilyen formáját diagnosztizálták. A nyilvántartott betegek kétharmada a kezeléseknek köszönhetően legalább öt éve él.

A kutatók 18 éven keresztül követték 1807 beteg egészségének alakulását. A legtöbben emlőrákban, prosztatarákban, méhnyakrákban, tüdőrákban vagy a vastagbél rosszindulatú daganatában szenvedtek.

A csaknem két évtizedig tartó megfigyelés során 776 beteg halt meg. A halál oka 51 százalékban a daganatos betegség volt, de a csoport 49 százaléka más betegség miatt - leggyakrabban valamilyen szív-és érrendszeri esemény következtében - halt meg. A statisztikai értékelés egyértelműen igazolta, hogy minél tovább túléli a beteg a rosszindulatú betegség végzetesnek tartott diagnózisát, annál nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen másfajta betegség végez vele.

"Amikor kiderül valakiről, hogy valamilyen rákban szenved, azonnal elkezdik a leghatásosabbnak ismert kezelést, késedelem nélkül elvégzik a műtétet, vagy elindítják a gyógyszerezést, a sugárkezelést, de mind az orvosok, mind a betegek a korábbinál is kevesebb figyelmet fordítanak minden más betegség megelőzésére vagy gyógyítására" - figyelmeztetett Yi Ning professzor, a kutatás vezetője.

A szakemberek azt is kimutatták, hogy a különféle rákbetegségek diagnózisának pillanatában a betegek jelentős hányadának már voltak egyéb, krónikus betegségei is: például magas vérnyomás, vagy cukorbaj. Az utóbbiak ellenőrzése és kezelése a következő időszakban legtöbbször háttérbe szorult.

A címlapról ajánljuk