INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Idén már a második zsiráf született Budapesten

Infostart / InfoRádió
Idén már a második zsiráfborjúnak örvendhetnek a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Hat héttel az előző kiszsiráf megszületése után a csapat egy másik nősténye is világra hozott egy életerős utódot.

Kedd reggel újabb zsiráf született a Fővárosi Állat- és Növénykertben, így most két apróság is cseperedik a budapesti zsiráfoknál. Az előző kicsi még február 19-én, vagyis alig több mint hat hete jött a világra - tudatta Hanga Zoltán szóvivő.

A mostani utódot nem a már rutinos anyának számító Santana, hanem egy fiatal nőstény hozta a világra. Ingridnek ez az első borja, és ehhez mérten kissé zavarban is van. A gondozók így kénytelenek voltak letakarni azt az ablakot, amin keresztül a közönség betekinthetne a "szülőszobába", különben az anya nem szoptatná rendesen a kicsit. Amint az apróság megerősödik, természetesen a nagyközönség is láthatja majd.

Az apa ezúttal is a Jonas nevű zsiráfbika, így a most született kicsi a másfél hónapja világra jött állat féltestvére. Az Állatkert történetében egyébként eddig - a kedden született állatot is beleszámolva - összesen 27 zsiráfborjú született, és arra is volt már példa, éspedig 1985-ben és 2002-ben, hogy egy naptári évben két zsiráf is napvilágot lásson.

A Fővárosi Állat- és Növénykert az elmúlt években olyan zsiráfállományt igyekezett kialakítani, amelyben három nőstény és egy hím alkotja a tenyészállományt, ami lehetővé teszi, hogy rendszeresen, minden évben szülessenek zsiráfok.

Ennek érdekében a már korábban itt élő, Santana nevű nőstény mellé 2004 őszén egy fiatal hímet szereztek be, majd 2008-ban, a zsiráfok jelenlegi, a korábbinál nagyobb befogadóképességű férőhelyének elkészülte után két fiatal nőstény is érkezett a Prágai Állatkertből. Jonas és Santana frigyéből eddig már két utód is született, a fiatalabb, prágai születésű nőstények azonban csak a közelmúltban érték el az ivarérettséget. Az ötéves Ingrid így most először adott életet egy zsiráfborjúnak.

Az apróság hat héttel idősebb féltestvérénél valamivel kisebb, kb. 168 centiméteres fejbúbmagassággal született, és a foltjai is világosabbak. Az állatgondozóknak emellett azt is sikerült kifigyelniük, hogy nőstény zsiráfborjúról van szó.


A címlapról ajánljuk