eur:
392.51
usd:
366.02
bux:
66653.29
2024. április 25. csütörtök Márk

Mitől függ a boldogság?

A skandináv államokban a leginkább, Sierra Leonéban és Togóban a legkevésbé boldogok az emberek az első világszintű boldogságjelentés szerint, amely alapján Magyarország a 96. helyen áll a több mint 150 országot tömörítő összeállításban.

Az ENSZ-ben jelenleg is tanácskoznak a jólét újfajta, nem pusztán gazdasági tényezőket figyelembe vevő meghatározásáról, egy új gazdasági paradigmáról. "A GNP (bruttó nemzeti össztermék) önmagában nem szül boldogságot" - fogalmazott Jeffrey Sachs, a Columbia Egyetem neves közgazdásza, a World Happiness Report egyik szerkesztője.

Az ENSZ-tanácskozás idején nyilvánosságra hozott - 2005 és 2011 között készült felmérések alapján összeállított - jelentés szerint ugyan gazdag országok - Dánia, Norvégia, Finnország és Hollandia - vezetik a legboldogabb országok listáját, amelynek végén szegény államok - Togo, Benin, a Közép-afrikai Köztársaság és Sierra Leone - tanyáznak, vannak azonban tényezők, amelyek fontosabbak az anyagi jólétnél. A jelentés szerzői - Sachs mellett John Helliwell és Richard Layard - szerint ilyen a szociális háló ereje, a korrupció hiánya vagy a személyes szabadság foka.

Sachs úgy véli, a boldogság egy ország gazdasági teljesítményétől függetlenül elérhető. "Az Egyesült Államok egy főre jutó bruttó nemzeti összterméke a háromszorosára nőtt 1960 óta, a boldogságmutató azonban nem mozdult" - hangsúlyozta a közgazdász, aki szerint a gazdasági fejlődés olyan gondokhoz vezetett, mint az étkezési zavarok, az elhízás, a cukorbaj, a játékfüggőség, valamint a dohányzás számlájára írható betegségek.

A gazdasági növekedéssel hozható kapcsolatba Sachs véleménye alapján "a közösségek leépülése, a társadalmi bizalom csökkenése és a fokozódó szorongás".

A nemzetközi közösség a jelek szerint egyre elfogadóbb a bruttó hazai boldogság, mint mérőszám alkalmazásával, bár nem feltétlenül azzal a módszerrel, amelyet Bhután, az eldugott himalájai királyság alkalmaz.

Az ázsiai országnak tavaly nyáron sikerült elfogadtatnia az ENSZ közgyűlésével, hogy a hazai össztermék, a GDP, vagy a nemzeti össztermék, a GNP mellett ott lehessen a "népi összboldogság", a GNH-mutató is a nemzetközi összevetésekben az országok hivatalos fejlettségi mutatóinak tárházában.

A mutató - amellyel az ázsiai ország az anyagi jólét és a lelki béke egyensúlyát próbálja számszerűsíteni - használata ugyanakkor nem kötelező.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×