eur:
394.6
usd:
370.67
bux:
65390.42
2024. április 23. kedd Béla

Nem tudják az emberek, mit kell tenni atomkatasztrófa esetén

A franciák döntő többsége nincs felkészülve egy atomkatasztrófára, holott reálisnak tartják annak veszélyét egy Greenpeace-felmérés hétfőn nyilvánosságra hozott eredménye szerint.

A megkérdezettek 88 százaléka nem tudta, hogyan kellene cselekednie vészhelyzet esetén, miközben kétharmaduk elképzelhetőnek tartja egy, a fukusimaihoz hasonló baleset bekövetkeztét az országban.

Franciaország 58 reaktorával Európa legnagyobb és a világ második legnagyobb nukleárisenergia-termelője, áramellátásának mintegy háromnegyedét fedezik atomerőművek.

A Greenpeace egyúttal mindkét esélyes elnökjelölt környezetvédelmi és energiapolitikáját is kritizálta a felmérés közzétételével. Nicolas Sarkozy jelenlegi elnök az esetleges leépítések veszélyére vonatkozó, illetve az energiaár-emeléssel kelt félelmet a lakosságban, az atomerőművek bezárását elkerülendő -hangsúlyozta Karine Gavand, a zöldszervezet energiapolitikai szóvivője.

Habár Francois Hollande szocialista jelölt 2025-ig 25 százalékkal csökkentené az atomenergia-termelést, a Greenpeace az ő elképzeléseivel sem elégedett. Mindeddig ugyanis csak egy nukleáris létesítmény leállítása került napirendre, és Hollande a flamanville-i erőmű építését is folytatná.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgathatják meg a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése lesz. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, de hétfőn egyelőre enyhe gyengüléssel indított. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×