INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Menopauza: hormonpótlás vagy életmódváltás?

Infostart / InfoRádió
Szükséges-e a hormonpótlás vagy az életmódbeli változások is elegendőek a változás éveinek kellemes megéléséhez?

A menopauza nem egyik napról a másikra változtatja meg a női hormonháztartást, hosszú évekig tartó folyamatra lehet felkészülni. Ennek során a petefészkek működése fokozatosan leáll, a ciklus szabálytalanná válik, a hormonok termelődése ingadozik, majd az ösztrogénhormon termelődése le is áll.

Az erre érzékenyek éppen ezért számos kellemetlen tünetet is megélhetnek, például hőhullámokat, éjszakai izzadást, alvás- és hangulatzavarokat, súlygyarapodást, a vaginális diszkomfortot, szárazság, illetve a vizelettartási nehézségeket - magyarázza Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza, a Magyar Menopauza Társaság vizsgájával rendelkező szakorvos.

E kényelmetlenségek nagy része az ösztrogén hiányának következménye, súlyos kellemetlenségek esetén tehát érdemes elgondolkozni ennek, és más hormonoknak a pótlásáról. A döntés előtt a páciensnek mindenképpen szükséges részt vennie egy szakorvosi vizsgálaton, EKG-n, vérvételen, testsúly- és csontsűrűség mérésen, ultrahang vizsgálaton, illetve, ha indokolt, más vizsgálatokon is. A hosszú távú egészségét és a kellő információkat figyelembe véve, az érintettnek és a szakorvosnak együtt kell döntést hoznia, törekedve a legkisebb, még hatékony adag előírására.

A szükséges hormonpótlást feltétlenül egyénre szabva kell elrendelni, és rendszeres orvosi kontroll mellett lehet biztonságosan alkalmazni - figyelmeztet az orvos.

Egy vagy több hormont pótoljunk?

Még nem teljesen világos, milyen következményekkel jár a hormonpótlás. A fő kérdés, hogy melyik módszer rejt nagyobb kockázatot: a kizárólagos ösztrogén-pótlás vagy az ösztrogén-progeszteron pótlása?

Amerikai kutatók a Harbor-UCLA Medical Centerben folytattak ezzel kapcsolatos vizsgálatot. A klimaxon átesett nőket két csoportra osztották: az egyik csoport tagjainak ép volt a méhe, és ösztrogén-progeszteron pótlást kaptak, a másik csoport tagjait csak ösztrogénnel kezelték korábban, ám átestek a méheltávolításon. Az eredmények azt mutatták, hogy míg az első csoportnak nőtt az esélye az emlőrákra, a másodiknak csökkent.

E vizsgálatok tehát nem osztják a korábban uralkodó álláspontot, miszerint a kombinált és a kizárólagos hormonpótlás is növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a tudósok hangsúlyozzák, hogy a hatások, mellékhatások és távolabbi hatások feltérképezése további elemzést igényelnek.

A szakértő szerint az érintetteknek néhány életmódbeli változtatást is érdemes bevezetni, amelyek csökkenthetik a tüneteket. (Esetleg akár szükségtelenné is tehetik a hormonpótlást.)

Ajánlatos tehát rendszeres mozogni, a stressz levezetni valamilyen módszerrel, például relaxációval, meditációval, jógával. Hasznos lehet a hűvös, kiszellőztetett hálószoba, a koffein mérséklése, a medenceizmok megerősítése, a megnövelt kalcium, és ha szükséges D-vitamin bevitel. A szexuális problémák orvoslása érdekében mindenképpen érdemes nőgyógyászhoz fordulni.

A címlapról ajánljuk