eur:
393.1
usd:
367.27
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

London utoléri Moszkvát?

A brit statisztikai hivatal szerint egy évtizeden belül meghaladhatja a kilenc millió főt London lakossága. Moszkván kívül jelenleg nincs olyan európai város, amely ekkora lakosságszámmal bírna.

A brit statisztikai hivatal, az Office for National Statistics (ONS) adatai szerint London lakóinak becsült száma 2010-ben 7,95 millió fő volt, most pedig már csak alig 200 ezerrel marad el New York becsült népességétől. Ám, ha a jelenlegi növekedési trend változatlan marad, a következő tíz évben, a brit fővárosban élők száma egymillió fővel növekedhet, és 2020-ra elérheti a kilenc millió főt. Moszkván kívül jelenleg nincs olyan európai város, amelyben ennél többen élnének.

A statisztikusok szerint a születésszámok emelkedésének és a bevándorlásnak köszönhetően a Londonban élők száma 2030-ig újabb egymillióval növekedhet, és meghaladhatja a tízmilliót. Napjainkban 11 város van a világon, ahol több mint tíz millióan élnek. Ezek a brazíliai Sao Paulo kivételével, mind az ázsiai kontinensen találhatóak.

A népesség növekedése nemcsak Nagy-Britannia fővárosára lesz jellemző, hanem az egész régióban is érezteti majd a hatását. Kelet- és Délkelet-Anglia térségében egyaránt 600 ezer főnyi népességnövekedéssel számolnak a szakértők a következő tíz évre. Az ország egészére vonatkozóan úgy becsülik, hogy a populáció 2027-re eléri a 70 millió főt - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A statisztikai hivatal szerint, a migráció és a természetes népességnövekedés egyaránt szerepet játszik a növekedésben, igaz - úgy becsülik -, a bevándorlás közvetlenül csak kisebb részben lesz felelős. Adataik szerint ugyanis a Londonba irányuló migráció mellett az onnan történő elvándorlás is jelentős, így a növekedés nagyobb részét az elhalálozások számát meghaladó születésszám eredményezi.

Tény ugyanakkor, hogy a bevándorló családok esetében nagyobb a családalapítási kedv, így a migránsok közvetve is hozzájárulnak a népességnövekedéshez: három Londonban született kisgyermek közül már napjainkban is kettőnek legalább az egyik szülője külföldön született.

Az ONS becslését nettó migrációs értékkel számolta: a ki- és bevándorlók közötti különbség figyelembevételével évi 200 ezer főnyi új bevándorlóval kalkulált. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a jelenlegi migrációs érték 250 ezer főre tehető, amelyet a David Cameron vezette koalíciós kormány a kilencvenes évek elejére jellemző 100 ezres számra szeretne visszaszorítani.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×