eur:
388.66
usd:
360.55
bux:
68561.82
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mikor érdemes bőrgyógyászhoz menni az anyajegyekkel?

Mivel a bőr pigmentált részei még akkor is változhatnak a fény hatására, ha egész nyáron napvédő krémet használtunk, az őszi hónapok a legalkalmasabbak arra, hogy ellenőriztessük az anyajegyeinket.

Tudomásul kell vennünk, hogy nem bánhatunk felelőtlenek a bőrünkkel, mert minden napon töltött órát, valamint a káros UV-sugárzás hatását megőrzi, és mintegy összeadva raktározza. Vagyis minden egyes napozással és leégéssel egyre növekszik a későbbi a bőrdaganatok kialakulási valószínűsége.

Ez alól nem kivételek a mesterséges barnulást választók sem, ugyanis a szoláriumokban használt UV-A tartományú fény szintén provokálja az anyajegyeket. Ráadásul a bőr felső rétegein áthaladva a mélyebb rétegekben okoz károsodást, így a bőr idő előtti öregedését, a feszesség csökkenését okozza.

Mára már a WHO is céljának tekinti, hogy 18 év alatt tilos legyen a szolárium használata, ugyanis újabb kísérletek tanúsága szerint az UV-A fény növeli a bőrrák gyakoriságát. Bizonyított tény az is, hogy azonos fokú barnaság, függetlenül attól, hogy napfény vagy mesterséges fény hozta-e létre, ugyanakkora mértékű károsodást okoz a bőrben, és ugyanakkora bőrrák-kockázatot rejt magában.

Az anyajegyek is barnulnak

Az anyajegyek változatos méretűek és formájúak lehetnek: leggyakrabban néhány milliméteresek, világos- vagy sötétbarnák, kör alakúak vagy szabálytalanok, és a felszínük is éppúgy lehet sima, mint egyenetlen. Leginkább a bőrt ért UV-sugárzástól függően alakulnak ki, de egyes hormonális változásoknál, így például a serdülőkorban és a terhesség alatt is gyakori, hogy több anyajegy jelenik meg a bőrön, illetve a meglévők sötétednek.

Az anyajegyek azonban a fény hatására is sötétedhetnek, vagyis, ha a bőr lebarnul, vele barnulnak a pigmentált részek, az anyajegyek is. Később, ahogyan a bőrszín kopik, úgy világosodhatnak az anyajegyek is.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell óvatosnak lenni, még a bőr szintjében lévő anyajegyekkel is. Sokan tévesen úgy vélik, hogy ezek ártalmatlanabbak, mint a kiemelkedő társaik, holott éppen ezekből alakulhat ki gyakran rosszindulatú daganat. Ha tehát az anyajegyeinknél gyanús változást észlelünk, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz, hiszen az időben észlelt kóros folyamat diagnosztizálása életet menthet.

Mit kell, és mit lehet eltávolítani?

Jellemzően a bőrgyógyászok véleményezik, hogy mely anyajegyeket ajánlott vagy lehetséges eltávolítani. Ez akkor indokolt, ha a pigmentszerkezet gyanúsnak tűnik, ha esztétikailag vagy az elhelyezkedése miatt zavaró - például öltözködésnél, borotválkozásnál visszatérő irritációnak van kitéve.

A páciens kérésére gyakorlatilag bármelyik anyajegytől meg lehet szabadulni, ha nincs kizáró ok - magyarázza Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyász-kozmetológusa. - Az anyajegyet teljes egészében kimetszik, majd minden esetben szövettani vizsgálatra küldik. Ha fennáll a gyanú, hogy az elváltozás rosszindulatú, akkor még a műtét előtt onkodermatológus (bőrgyógyász, onkológus) is vizsgálja az anyajegyet, és tesz javaslatot a műtéti tervre.

Nemrégiben kimutatták, hogy lézerrel nem ajánlatos festékes anyajegyeket eltávolítani, mivel így legtöbbször nem lehetséges a teljes eltávolítás, ráadásul a lézerfény stimuláló hatása révén akár rosszindulatúvá is válhatnak az elváltozások. Ha azonban egy gyanús anyajegyet időben, sebészileg eltávolítunk, akkor azzal akár életet is menthetünk. Mindehhez azonban elengedhetetlen az évenkénti anyajegy-szűrés!

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Kulcsfontosságú szint alatt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×