eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Öngyilkosságkészletet árusítani tilos!

Tilos lesz az öngyilkossági készlet árusítása Oregon államban, mert nemcsak a halálos betegek, hanem az ingatag lelkületűek is vásárolják. Az amerikai tagállam törvényhozásának alsóháza a hét elején jóváhagyta a tilalom bevezetését, és nagy valószínűséggel a szenátus ugyanígy dönt.

A fulladásos halált okozó készlet kiötlője egy 91 éves kaliforniai nő, Sharlotte Hydorn, aki nyugdíjazása előtt tanárként dolgozott. 60 dollárért (12 ezer forint) árulja a világhálón öngyilkossági felszerelését, az árban már benne van a postaköltség is (az Egyesült Államokon belülre szólón.)

Oregon állam azért kezdett törvényhozói szinten foglalkozni a készlet betiltásával, mert tavaly karácsonykor azzal lett öngyilkos egy 29 éves oregoni férfi, akinek testi baja nem volt, de érzelmi ingatagsága, idült mélabúja a végzetes tettre sarkallta.

"Nem akarjuk, hogy bárki Oregonban hasznot húzzon ilyesmiből" - mondta Jeff Baker oregoni képviselő, a tiltótörvény támogatója.

Sharlotte Hydorn szerint öngyilkossági készlete azt szolgálja, hogy a végzetesen betegek méltósággal tudják maguk mögött hagyni életüket otthonukban.

Az oregoni készlet betiltása nem érinti az orvosi segédletű kegyes halál engedélyét. 1997 óta szabad ezzel élniük a gyógyíthatatlanul beteg oregoniaknak. Mostanáig 525-en választották ezt a megoldást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×