INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Az unióban Magyarországon van a legtöbb elhízott nő

InfoRádió / MTI
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet felmérése szerint a magyar gyerekek harminc százaléka túlsúlyos. Az Európai Uniós országokat összehasonlítva Magyarországon van a legtöbb elhízott nő, míg a férfiak a negyedik helyen állnak.

Magyarországon a gyerekek harminc százaléka túlsúlyos vagy kövér. A tavalyi mérések azt mutatták, hogy a hétévesek közül minden negyedik lány és minden ötödik fiú túlsúlyos vagy kövér - vázolta a nem túl pozitív helyzetet az InfoRádiónak az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója.

Martos Éva kiemelte: az elmúlt húsz évben megháromszorozódott a gyermekkori elhízás, de ez nem csak Magyarországon van így, az uniós tagállamokban is hasonló a helyzet. Hazánkban a nők körérben az elhízás-túlsúly gyakorisága 63 százalék, és ezzel első helyen állunk az uniós tagországok között. A férfiak esetében ez az arány 61 százalék, ez a negyedik helyet jelenti az Unióban.

Az ez ellen küzdő kampányok az oktatásra és az iskolákban található egészséges választék biztosítására irányulnak. Külön programmal népszerűsítik például a vízfogyasztást: miért kell vizet inni (jobb lesz a koncentrációs képességünk) és miért nem jó cukros üdítőitalt fogyasztani (elhízunk tőle és árt a fogaknak) - mondta a főigazgató, aki hangsúlyozta: biztosítani kell a kulturált vízivás lehetőségét az iskolákban.

Katasztrófahelyzet

Jelenleg az Európai Unióban több mint tizenkétmillió elhízott vagy túlsúlyos gyermek van; évente 400 ezerrel nő a túlsúlyos és 85 ezerrel a kövér gyermekek száma. "Tehát, ha nem történik semmi, akkor egy katasztrófahelyzet áll elő" - fogalmazott Martos Éva egy csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten. A főorvos erről annak a konferenciának a szünetében beszélt, amelyen a nemzetközi és a hazai helyzet alapján a gyermekkori elhízás visszaszorításának a lehetőségeit vitatták meg.

Kiemelte, hogy a gyermekkori elhízás következtében már a gyermekek körében is egyre gyakoribbak az olyan - korábban a felnőttekre jellemző - betegségek, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.

Martos Éva utalt arra, már az Európai Parlamentben is megfogalmazták korábban: el kell érni, hogy a gyermekkori elhízás témája lekerüljön a napirendről. Ennek fényében az uniós stratégiában is azt tűzték ki célul, hogy 2015-re a tagállamokban megfordítsák a jelenleg növekedő tendenciát. Ennek kapcsán megemlítette, hogy Franciaországban és Svédországban, ha megfordítani nem is sikerült, de megállították a gyermekkori elhízás arányának növekedését.

Happy Hét

Az OÉTI főigazgatója szerint Magyarországon is országos szintű kezdeményezésekre van szükség. Ennek kapcsán kiemelte az intézet által a témában indított akciókat, köztük a tavalyi, "Startolj reggelivel!" elnevezésű programot. Most is tart az úgynevezett Happy Hét, az első, vízfogyasztást népszerűsítő program Magyarországon - tette hozzá. E programban az idén 77 iskola és óvoda vesz részt. Ennek keretében 19 cég ingyenesen vagy kedvezményes áron biztosítja a vizet, ezzel egy időben pedig az intézmények büféiben beszüntetik a cukros üdítőitalok árusítását is.

Martos Éva a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva a "hamburgeradó" ötletére reagálva azt mondta: ha ezt azokra az élelmiszerekre vetik ki, amelyek nem alapvető élelmiszerek és nem részei az egészséges táplálkozásnak, akkor az szerinte jelentős előrelépést jelenthet az egészségesebb életmódot tekintve is.

Hanganyag: Kálló Izabella


A címlapról ajánljuk