eur:
401.51
usd:
363.69
bux:
72682.75
2024. október 3. csütörtök Helga

Ahol legtovább élnek a nők

Huszonöt éve folyamatosan a japán nők vezetik a születéskor várható élettartam világranglistáját: a tavalyi adatok szerint átlagosan 86,44 évig élnek - derül ki egy tokiói kormányjelentésből. A férfiaknál is új hazai rekord az átlagosan várható 79,59 év, de az a világon csak az ötödik helyhez volt elég.

A nők élettartama mintegy öt hónappal, a férfiaké csaknem néggyel hosszabbodott meg az előző, 2008-as felméréshez képest az egészségügyi, munkaügyi és jóléti minisztérium statisztikai adatai szerint.

A japánok várható élettartamának tartós növekedése különböző tényezőkre vezethető vissza. A legfontosabb, hogy javult az időskori gyógyászat színvonala: előrelépés történt a daganatos betegségek, a szívbetegségek és a szélütés - a három ottani vezető halálok -, valamint a tüdővész kezelésében.

Ráadásul a japánok a világ egyik legbiztonságosabb és leggazdagabb országában, magas életszínvonalon élnek, és nem utolsó sorban viszonylag egészségesen, zsírszegényen táplálkoznak. (Az ifjabb nemzedékekre az utóbbi megállapítás már nem feltétlenül igaz: egy hivatalos felmérés szerint köztük már sok a kövér, mert előszeretettel fogyasztanak kész- és gyorsételeket.)

Valamelyest nőtt ugyanakkor a japán nők és a férfiak várható élettartama közötti különbség, mert a férfiak a 2008-ban elfoglalt negyedik helyről egyet visszacsúsztak a világranglistán. Ennek legfőbb oka, hogy egyre többen követnek el öngyilkosságot közülük - mondta egy neve elhallgatását kérő minisztériumi tisztségviselő.

"A férfiak jobban ki vannak téve a társadalmi realitásoknak, és jóval több dolog miatt kell aggódniuk, különösen a munkahelyen" - fűzte hozzá. A rendőrség adatai szerint tavaly a 32 845 japán öngyilkos több mint 70 százaléka férfi volt. Az idősebb férfiak körében az öngyilkosságok mellett a bűnözés és az alkoholizmus is egyre nagyobb gondot jelent az alacsony jövedelmek és a munkahelyek bizonytalansága miatt.

A hosszú élet rendszerint jó hír, csakhogy Japán az alacsony születési arány miatt a világ egyik leggyorsabban öregedő társadalma. A társadalom "őszülése" mind nagyobb terhet jelent a kormányzatnak az idősellátás terén, és már a közeljövőben munkaerőhiánnyal fenyeget.

Ami a világranglista további alakulását illeti: a nők "csoportjában" Hongkong a második helyezett 86,1 évvel, a harmadik Franciaország 84,5 évvel, és a negyedik Svájc 84,4 évvel. A férfiaknál Katar a világcsúcstartó 81 évvel, a második itt is Hongkong 79,8 évvel, míg a harmadik helyen Izland és Svájc osztozik 79,7 évvel.

Magyarországon az orines.hu adatai szerint a lakosság születéskor várható élettartama 74 év. Nemenkénti leosztásban a nőknél 78 év, a férfiaknál 70 év.

Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×