eur:
401.51
usd:
363.69
bux:
72682.75
2024. október 3. csütörtök Helga

Tényleg mindent meg lehet enni?

A szójababból és porított rovarokból készülő "hamburger" sokak számára elképzelhetetlen csakúgy, mint az a tészta, amelyet rizsporból és darált selyemhernyógubóból gyúrtak. Ezek a futurisztikus ételek azonban már ma is léteznek - Japánban fejlesztették ki a hosszú ideig tartó űrutazásokra.

Naomi Katajama, a japán Nagoja Női Egyetem professzora Brémában a COSPAR 2010 űrkutatási világkongresszuson mutatta be a tudományos alapon összeállított speciális receptjeit, amelyek nemcsak az űrhajósoknak jöhetnek jól, hanem éhínség esetén is bárkinek segíthetnek a túlélésben. "Mindent meg lehet enni, még a szöcskét is, amely ízletes' - érvelt a professzor.

A különleges alapanyagokból készült élelmiszereket a konferencia résztvevői meg is kóstolhatták. A porított selyemhernyógubóból és zöld levesporból készült lapoknak például nincs is ízük, de kiváló alapanyag a tavaszi tekercshez, vagy éppen a lasagnéhoz.

Az űrutazásokhoz olyan élelmiszerekre van szükség, amelyek biztosítják a kiegyensúlyozott étrendet, de kis helyen és sokáig tárolhatók. A kutatóknak azonban nem csupán ezeknek a kritériumoknak kellett megfelelniük, mert az étkezésnek a lelki egészség szempontjából is fontos szerepe van.

"Az ételeknek nemcsak a testet kell táplálniuk, hanem felfrissülést és élvezetet kell nyújtaniuk a távoli bolygókra vezető hosszú úton is" - magyarázta Katajama.

A selyemhernyó mellett kövihalból, termeszekből, csigákból, maniókából és quinoából (dél-amerikai, a libatopfélék közé tartozó gabonaféle) is készülnek alapanyagok. "Mindenből lehet porított anyagot készíteni, amelyhez csak vitaminokat és nyomelemeket kell keverni, végül a masszát lapokká lehet gyúrni. Az így készült élelmiszereket mindössze sötét és hűvös helyen kell tárolni" - tette hozzá a professzor.

Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×