eur:
399.68
usd:
361.96
bux:
72588.74
2024. október 3. csütörtök Helga

Hogyan előzhetjük meg, hogy feltörjék az autónkat?

Sok család idén is autóval indul üdülni, és a legjobb nyaralást is elronthatja, ha az autót ellopják, feltörik, onnan fontos iratokat, készpénzt, csomagokat visznek el. Az ORFK szakértőinek tanácsait követve talán elejét vehetjük a bajnak.

A gépjárműlopások, illetve a gépjárművekből történő lopások évről-évre az összes bűncselekmények igen nagy százalékát teszik ki. Napjainkra a lopott gépjárművek sorsát vizsgálva megállapítható, hogy azok nagy részét külföldön értékesítik, vagy hazánkban alkatrészpótlásra használják fel.

Taktikai tanácsok

Amikor kiszáll az autóból, zárja be az ajtókat, az ablakokat és a napfénytetőt! Még akkor is vegye magához az indítókulcsot, ha csak rövid időre száll ki az autóból! Ha az autóban nincs indításgátló, érdemes elgondolkodni a beépítésén.

Ahhoz, hogy valaki betörje az autó ablakát, és elemeljen valamit a kocsiból, öt másodperc elegendő lehet, ilyen esetekben tehát a riasztó sem nyújt kellő védelmet. A baj elkerülése érdekében soha ne hagyjon az autóban semmit látható helyen, és fontos, hogy a forgalmi engedélyt és a gépjármű törzskönyvét se tartsa a gépkocsiban.

Bevásárlóközpontban, ha már bevásárol és bepakolt az autóba, ne menjen vissza, hiszen ha valaki figyelt, feltörheti a járművet. Esti bevásárláskor igyekezzen a parkolóban a bejárathoz közel, kivilágított területen leállni.

Vegye le, vagy tolja vissza autó antennáját, amikor parkol, ezzel megelőzhető a rongálást!

Biztonság - vezetés közben

Az ablakokat és ajtókat zárja be akkor is, ha gépjárművel szervizúton, vagy parkolásra készülve lassan halad. Általában ugyanis ezt az időt használják ki az elkövetők a bűncselekmény elkövetésére az ajtók kinyitásával, vagy ablakokon történő benyúlással.

Mindig zárja be a garázs ajtaját! Ha nem tud garázsban parkolni, mindig jól megvilágított, belátható helyen parkoljon, ugyanis a gépjárművek többsége kivilágítatlan, rosszul belátható parkolókból tűnik el. Próbáljon olyan parkolót keresni, ahol a bejutás és a kihajtás ellenőrzött.

A védelem lehetőségei

A gépjárművek kifosztásának, ellopásának megakadályozására tökéletes módszer nincs. Csupán egyfajta védelmi rendszer nem képes olyan fokú biztonságot nyújtani, amelyre kizárólagosan támaszkodhatunk.

Először a mechanikai védelem feltételeit kell megteremtenünk, ugyanis az elektronikus autó-őrző riasztóberendezések nem képesek meggátolni a feltörést, vagy a kifosztás, csak jelezni tudják a nem kívánatos tett elkövetését. A korszerű mechanikai eszközök közé tartoznak a különféle kormány-, pedál- és sebváltózárak, valamint fóliák, melyek alkalmazásával nagyfokú biztonságot érhetünk el. A kiépített mechanikai biztosítás után szükséges a gépkocsi elektronikai védelmi rendszerét megvalósítani.

Legnehezebben az elektronikus indításgátlóval (immobilizerrel) felszerelt autók lophatósk el. Az immobilizer a gépkocsi eltulajdonítás megakadályozásának egyik leghatékonyabb módszere.

A XXI. század legmodernebb technikai vívmányait a műholdas navigációs rendszerek testesítik meg. Lényegük a helymeghatározás, illetve a digitális térképek alapján való gond nélküli utazás A pontból B pontba.

A járműbe szerelt berendezés egy antenna segítségével kommunikál a műholdakkal, azok szélességi- és hosszúsági fokok alapján betájolják autónk pontos helyzetét. A CD-n vagy DVD-n tárolt digitális térképpel meghatározzák autónk pontos helyzetét, illetve követni tudják aktuális pozícióját. Az elkövető dolgát még az is megnehezíti, ha házilag készítünk megelőzést szolgáló egyéb technikai trükköket, például rejtett kapcsolót.

A lopási szándék megelőzésére szolgál a gépkocsi ablaküvegeinek szélébe (mechanikai eljárással) begravírozott, kicsinyített méretű rendszám és alvázszám, mely bizonyító erejű azonosító jelzésként szolgál. Fontos, hogy a védelemben felhasznált eszközök Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által bevizsgáltak legyenek!

A gépjárművásárlás az egyik legnagyobb beruházás az emberek életében. Mindig olyan modellhez ragaszkodjon, amelyben minél több megfelelő biztonsági rendszer található. Ezek lehetnek: indításgátló, ajtókat záró biztonsági zár, központi zár, látható gépjárműazonosítási-szám, kivehető panel, előlap és/vagy a biztonsági kóddal ellátott autó-hifi, ablaküvegbe gravírozott rendszám, alvázszám, zárható tanksapka, MABISZ által minősített ugrókódos autóriasztó és/vagy műholdas navigációs rendszer, rablásgátló, biztonsági kerékcsavarok, felni-csavarok, biztonsági fóliás üvegezés.

Címlapról ajánljuk
Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.

Már a szlovákok is menekülnek Libanonból

Kiszámíthatatlanná vált a biztonsági helyzet a közel keleten, emiatt a szlovák védelmi minisztérium is kimenekíti Libanonból a szlovák állampolgárokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×