eur:
401.51
usd:
363.69
bux:
72682.75
2024. október 3. csütörtök Helga

Hallgatnak a tinik a jó szóra

Egy friss kutatás eredményei szerint hatásosak a dohányzás káros veszélyeire figyelmeztető kampányok az új-zélandi fiatalok körében. Az országban egy évtized alatt harmadára csökkent a dohányzó tinédzserek száma, körükben azonban a bennszülött lányok gyújtanak rá a legtöbben.

Az Action on Smoking and Health (ASH) kutatása szerint az 1999-ben mért 15,6 százalékról 5,6 százalékra esett vissza a dohányzó 14 és 15 évesek aránya Új-Zélandon. A jelentős csökkenés a szakértők szerint az aktív dohányzás elleni kampányoknak köszönhető, ugyanis a fiatalok jelentős része jelezte, elrettentő hatásúnak találja a cigarettásdobozokon szereplő egészségügyi figyelmezetéseket. A dohányzás káros hatásaira figyelmeztető illusztrációk elhelyezése a dobozokon 2008. óta kötelező az országban.

Az iskoláknak kiküldött, majd onnan visszaérkezett 27 ezer kérdőív kiértékelése szerint a vizsgált korcsoport kétharmada még soha nem gyújtott rá. Ez az arány kétszer annyi, mint amit a tíz évvel ezelőtti felmérés során tapasztaltak a kutatók - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A vizsgálat ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy Új-Zélandon a két nem közül a lányok gyújtanak rá gyakrabban. A 14-15 évesek körében a bennszülött maori lányok a legnagyobb dohányosok, bár esetükben is csökken a cigarettázók száma. 1999-ben még 36,2, ma már "csak" 17,9 százaléka gyújt rá napi rendszerességgel. A maori fiúk 11 százaléka dohányzik napjainkban, mintegy feleannyian, mint tíz évvel ezelőtt.

Magyarország nem áll ilyen jól

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010-es nemzetközi jelentése szerint Magyarországra is jellemző adat, hogy a fiatal lányok körében több a dohányos, mint a fiúk esetében. A felmérés szerint a magyar lányok 23,6, míg a fiúk 21,5 százaléka cigarettázik rendszeresen. A kutatás szerint hazánkban a 13-15 év közötti diákok negyede dohányzik, míg tízből hat azok aránya, akik legalább egyszer kipróbálták már a cigarettát.

A WHO szerint a dohányzási arány emelkedése a nők, különösen pedig a fiatal nők körében nemzetközi tendencia. A friss adatok szerint Európában a férfiak 59, a nők 21 százaléka dohányzik. Azonban míg a kelet-európai országokban látványosan nagy a különbség a két nem dohányzási mutatói között, addig a nyugati régióban kiegyenlítettebbek az arányok. Örményországban például a férfiak 61, a nők 3 százaléka dohányzik, Görögországban pedig 63 és 39 százalék a vonatkozó arány, ezzel szemben Hollandiában a férfiak 33, a nők 28 százaléka gyújt rá rendszeresen.

Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×