eur:
400.27
usd:
362.93
bux:
0
2024. október 3. csütörtök Helga

Ugass csak, drágám!

Tilos a kutyákat és macskákat hangjuktól megfosztó sebészeti beavatkozás Massachusettsben. Az Egyesült Államokban elsőként azért döntöttek így, mert a műtét állatvédők szerint kegyetlen és fölösleges.

Pénzbírsággal és öt évig terjedő börtönnel sújtható az, aki az államban átvágja, vagy eltávolítja egy állat hangszálait, ha az orvosilag nem indokolt - mondja ki a most hatályba lépett törvény.

A Deval Patrick massachusettsi kormányzó által áprilisban aláírt jogszabály Logan-törvény néven vált ismertté egy olyan kutya után, amely átesett a vitatott műtéten, de később sorsára hagyták.

"Egy állattól elvenni a hangját egyenértékű azzal, mintha egy embert fosztanának meg hangjától vagy kommunikációs képességétől" - jelentette ki Brian Adams, az állatokkal szembeni kegyetlenkedés megakadályozására alakult massachusettsi társaság (MSPCA) szóvivője.

Az intézkedés támogatói szerint fontosabb volna, hogy a gazdák megértsék, milyen szükségletek és indokok sarkallják kedvenceiket a "megszólalásra". Az elnémítást célzó sebészeti beavatkozás talán kielégíti a tulajdonosok igényeit, de semmiképpen sem szolgálja az állatok egészségét és boldogulását - érvelnek.

A műtétet, amelyet kutyák esetében debarkálásnak neveznek, tenyésztők előszeretettel végeztetik el saját kényelmük kedvéért - állítja egy New York-i székhelyű állatvédő csoport, az Animal Law Coalition (Állatjogi Szövetség).

Az ellenzők egy része arra hivatkozik, hogy a beavatkozás megtiltásával több házi kedvenc kerül majd menhelyekre, de az MSPCA nem tart az elhagyott állatok számának ugrásszerű megnövekedésétől. Tavaly egyetlen kutya vagy macska sem került a szervezethez amiatt, mert gazdája túl lármásnak találta - érvelt Adams.

A törvény hatása - úgy tűnik - nem torpan meg Massachussetts határán. Májusban törvényjavaslatot terjesztettek elő a washingtoni kongresszusban az olyan szövetségi államok támogatására, amelyek megtiltanák az állatokat hangjuktól megfosztó műtéteteket. Kaliforniában pedig most mérlegelik, hogy törvénybe ütközőnek nyilvánítanák, ha egy háztulajdonos a kutya elnémítását vagy a macska karomtalanítását követelné meg a lakás bérbe adásának feltételeként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×