eur:
400.08
usd:
362.11
bux:
73059.71
2024. október 2. szerda Petra

Így együnk, igyunk és vásároljunk hőségben

Tévhit, hogy a hideg ételek és italok hűtik a szervezetet a nagy melegben - mondta az InfoRádiónak Szigethy Emma életmód-tanácsadó. A rekkenő hőségben forrásvízzel, forró mentateával vagy hozzáadott cukor nélkül készült gyümölcslével oltsuk a szomjunkat - ajánlja a fitoterapeuta. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy kánikula idején fokozottabban kell ügyelnünk az élelmiszerek tárolására.

Nagyon fontos, hogy milyen ételeket fogyasztunk hőségben. Az orvosok szerint a hideg ital inkább gyomorgörcsöt okoz, főleg ha valaki gyorsan issza azokat.
A rekkenő hőségben forrásvízzel, forrró mentateával vagy hozzáadott cukor nélkül készült gyümölcslével oltsuk a szomjunkat - mondta el Gillich István fitoterapeuta. A szakember közölte: a hideg sör és a fagylalt csak pillanatnyi enyhülést adhat a szervezetnek.

Szigethy Emma élet5mód-szakértő szerint önmagunk hűtésére a csapvíz is kitűnően alkalmas. Hozzátette: az ÁNTSZ főigazgatója épp a minap javasolta, hogy a vezetékes vízbe rakjunk egy kicsi sót, mert az pótolja, amit a verejtékezéssel elveszítünk. Emellett a langyos teát ajánl a szakértő, az ásványvizeknél pedig jobb, ha a szénsavmenteseket fogyasztjuk - jegyezte meg.

Nem olyan italokat kell inni kánikula idején, amit az ember szeret, hanem azt, mai jót tesz a szervezetnek - hangsúlyozta Szigethy Emma.

Ételnek tejszín nélküli, langyosra hűtött gyümölcslevest javasol, amit szintén nem ajánlatos jéghidegen megenni. Emellett friss zöldségeket, gyümölcsöket ehetünk, amit lehetőleg nyersen fogyasszunk el. Amitől viszont tartózkodni kell nagy melegben, az a nehéz étel - tette hozzá.

A nyers zöldségeket, gyümölcsöket és húsokat mindig zárt dobozban, a többi ételtől elkülönítve tartsuk a hűtőben - tanácsolta Szeitzné Szabó Mária a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója. Hozzátette: ha nagy a hőség, a bevásárláshoz is vigyünk magunkkal hűtőtáskát.

Bevásárlásnál arra kell különösen ügyelni, hogy a hőmérséklet emelkedésével megnő a veszélye a baktériumok elszaporodásának. Ezért jó, ha a romlandó termékeket utoljára vásároljuk meg - mondta el a főigazgató.

Otthon mielőbb hűtőbe kell rakni az élelmiszert, de ügyelni kell arra, hogy a nyers termékek, például a húsok, ne szennyezhessék a többi ott tárolt ételt.

A hűtő hőfokát célszerű egy behelyezett kis hőmérővel ellenőrizni: akkor jó a hőmérséklet, ha öt Celsius fok alatt marad - fűzte hozzá.

A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy az elöl hagyott, romlandó étel bár nem minden esetben okoz rosszullétet, ha megesszük, de ha mégis tartalmaz betegséget előidéző baktériumokat, annak súlyos, olykor végzetes következménye is lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Izraeli válaszcsapástól tart Irán - számba vettük a lehetőségeket

A zsidó államra mért tömeges rakétacsapás nem maradhat válasz nélkül - közölte Benjamin Netanjahu. Katonai elemzők most azt találgatják, vajon konkrétan mire gondolhatott az izraeli kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 04:50
×
×
×
×