eur:
397.98
usd:
359.8
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Megnyílt az új dubaji óriásreptér

Dubaj a világgazdasági válság idején sem tágít "magasabbra-gyorsabban-messzebbre" stratégiájától: a súlyosan eladósodott emirátusban megnyílt és megkezdte a menetrendszerű járatok kiszolgálását az új Al Maktum repülőtér.

A légikikötő 2017-re, mire az összes terminál és mind az öt kifutópálya elkészül, a világ legnagyobb repülőtere lesz. Az üzemkezdet azonban ennél lényegesen szerényebb keretek között zajlott le. A repteret eddig mindössze 12 cargo társaság vette fel célállomásai sorába.

Az Al Maktum 40 kilométerre fekszik Dubaj "régi" repterétől.

Amennyiben a kivitelezési tervet az állami vállalatok magas adósságai ellenére is az eredeti elképzeléseknek megfelelően valósítják meg, a reptér éves forgalmi kapacitása 160 millió utas és 12 millió tonna teheráru lesz. Összehasonlításképpen a legnagyobb német reptér, a frankfurti teherforgalmi kapacitása évi 1,8 millió tonna.

Befektetők továbbra sincsenek valami nagy bizalommal a dubaji ingatlanpiac iránt, az emirátus logisztikai központként játszott szerepével szemben azonban lényegesen pozitívabb álláspontot képviselnek.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 04:50
×
×
×
×