eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

"Apának lenni a legfontosabb"

Apának lenni az egyik legfontosabb szerep a férfiak életében - állítja az amerikaiak többsége. A nők anyaszerepét a megkérdezettek közel háromnegyede véli alapvetőnek - derül ki egy most közzétett kutatási eredményből.

A Rasmussen Reports apák napja alkalmából készített felmérése szerint az amerikai felnőttek 71 százaléka véli úgy, hogy egy modern férfi életében a legfontosabb szerep az apaszerep kell, hogy legyen. A megkérdezetteknek csak 12 százaléka nem értett egyet az állítással, míg 17 százalék bizonytalan volt a kérdésben. A nőkre vonatkozóan a megkérdezettek 64 százalék véli úgy, hogy egy nő életében anyának lenni a legfontosabb - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A legtöbb országban, köztük az Egyesült Államokban és Magyarországon is hagyományosan június harmadik vasárnapján ünneplik az apák napját, míg az anyák napját Magyarországon május első, az Egyesült Államokban május második vasárnapján tartják.

A kutatás szerint a válaszadók 16 százaléka érzi, hogy az apák napja az egyik legfontosabb, míg 19 százaléka, hogy az egyik legkevésbé fontos ünnep. A megkérdezettek 60 százaléka a két véglet közé sorolná az apák ünneplésének jelentőségét. A Rasmussen egy korábbi felmérése szerint az anyák napját az amerikaiak 34 százaléka tekinti az egyik legfontosabb ünnepnek.

A kutatás szerint a válaszadók 64 százaléka meglátogatta, míg 68 százaléka ajándékkal is meglepte édesapját a jeles napon.

A felmérés során arra is rákérdeztek, mennyire tartják fontosnak, hogy a gyerekek kétszülős háztartásban nőjenek fel. Az amerikaiak 80 százaléka látja úgy, egy gyerek életében rendkívül fontos, hogy mindkét szülőjével nőjön föl, míg 72 százalék úgy véli, azok a gyerekek, akik kétszülős háztartásban nevelkednek, előnnyel indulnak a csonka családban felnőtt társaikkal szemben.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Szlovákia a 2000-es évek növekedési szupersztárja volt Európában, fejlettségben sikerült megelőznie Magyarországot is. A sikersztorit csúfos kudarc követte: az éllovasból 2010-es évek második felére sereghajtó lett, a legfontosabb fejlettségi mutató szerint Szlovákia leszakadóban van az EU-átlaghoz és még a régiónkhoz képest is, mi is ekkor előztük vissza őket. Mindebből arra következtethetnénk, hogy az ország kilátásai rosszak, a valóságban viszont fogalmunk sincs arról, hogy Szlovákia mennyire fejlett: a statisztikai hivatal által közölt adatok ugyanis egész biztosan nem fedik a valóságot. A többi mutató nem támasztja alá a leszakadást, de ez csak sovány vigasz a szlovákok számára, mivel gazdasági fejlődésük megtorpanása minden szemszögből nézve látványos – és a jövő sem túl fényes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×