eur:
398.03
usd:
360.09
bux:
74189.72
2024. október 1. kedd Malvin

Nem mindenkinél csökkenti a stresszt a dohányzás

A dohányzás elhagyása utáni egy év elteltével csökken a stressz szintje, a visszaszokó emberek egy része pedig ugyanolyan stresszben él, mint korábban - állapította meg egy brit tanulmány.

Londoni kutatók az Addiction című szakfolyóiratban számoltak be 469 dohányos bevonásával készült vizsgálataik eredményéről.

A szívproblémájuk miatt kórházba került páciensek valamennyien megpróbáltak leszokni káros szenvedélyükről. A szakemberek megállapították, hogy akiknek ez sikerült, azoknál egy év elteltével csökkent a szubjektíven megélt stressz szintje.

Sokan arra hivatkozva szoktak vissza, hogy a cigarettázás csökkenti náluk a stresszt. A kutatók szerint azonban - legalábbis egyeseknél - a dohányzás csökkentette a stresszt, hanem éppenséggel hozzájárult a krónikus stressz kialakulásához.

Mint Peter Hajek kutatásvezető hangsúlyozta, tanulmányok bizonyítják, hogy a nem dohányzók alacsonyabb stressz-szintről számolnak be, mint a dohányosok. A cigarettázás átmeneti enyhülést adhat a stresszes élethelyzetekben, ám a problémákkal való hosszabb távú megbirkózást nem segíti.

A most közzétett vizsgálatba bevont dohányosok 85 százaléka gondolta úgy a tanulmány kezdetén, hogy a cigarettázás segítette őket a stresszel való megküzdésben. Az egy év elteltével megismételt kikérdezésből kiderült, hogy a résztvevők 41 százaléka nem tért vissza szokásához, náluk átlagosan 20 százalékkal csökkent a megélt stressz szintje.

Hajek úgy véli, a függő dohányosoknál minden alkalommal, amikor csökken vérükben a nikotin szintje, erőteljes stressz jelenik meg, valójában ezt enyhíti a rágyújtás.

Címlapról ajánljuk

Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

A dél-libanoni offenzívával az lehet az izraeli hadsereg célja, hogy a 60 ezer evakuált embert vissza lehessen költöztetni Észak-Izraelbe, illetve a határ menti zónában lévő demarkációs vonalnál felszámolja a Hezbollah katonai infrastruktúráját – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Elindult az iráni támadás, esnek a tőzsdék, kilőtt az olajár

Elindult az iráni támadás, esnek a tőzsdék, kilőtt az olajár

Tegnap este Izrael elkezdte támadni Libanon határmenti területeit, a piacokon azonban az a hír hozta meg igazán a hangulatromlást, hogy Irán Izreal közvetlen megtámadására készülhet az USA szerint, ami az esti órákban be is következett. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a részvénypiac esni kezdett, a befektetők a menekülőeszköznek számító arany felé kezdtek el fordulni, és megugrott az olaj ára. Európában a kezdeti felpattanás után délután hamar megjött a lefordulás a közel-keleti hírre, míg az USA-ban begyorsult az esés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×