eur:
396.82
usd:
355.63
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

A szokásosnál hűvösebb lehet a nyár - de nem a vulkáni hamu miatt

Tévhit, hogy a mostani hűvös, csapadékos időt a vulkáni hamu okozza - mondta az InfoRádiónak Reisz András meteorológus. Azt azonban a szakember elképzelhetőnek tartja, hogy a nyár a szokásosnál hűvösebb lesz.

A "rossz időért" alapvetően az időjárási frontok, ciklonok felelősek, ezeket pedig olyan fizikai folyamatok alakítják ki, amelyekben a vulkáni hamunak nincs sok szerepe - mondta az InfoRádiónak Reisz András meteorológus.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint az Eyjafjölla vulkán működése nyomán rövid távon biztosan nem lehet kimutatni az időjárás változását, hosszú távon, több tíz év alatt azonban a klímára hatással lehet.

Reisz András megjegyezte: a vulkáni hamunak elsősorban a felhőképződésben lehet szerepe, illetve optikai hatása lehet, és idővel energetikailag is befolyásolhatja a légkört, ez azonban hosszú folyamat.

A meteorológus szerint a mostani borongós, esős időjárás megfelel az átlagosnak, hiszen a május a Kárpát-medencében az egyik legcsapadékosabb hónap. Az, hogy a hétvégén drasztikus lehűlés jön, szokatlan, de nem rendkívüli - magyarázta.

Az már biztosnak tűnik - fűzte hozzá Reisz András -, hogy a májusban nem lesz olyan meleg, mint azt megszoktuk, és amennyiben nem változnak a légköri tendenciák, a június is hűvösebb, csapadékosabb idővel köszönt be.

Az OMSZ munkatársa megjegyezte: személyes véleménye, hogy ugyanez igaz lesz az egész nyárra.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×