eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Gerendai Károly: Nem vasárnapi ebédet kell összeválogatnunk a piacról

Nem csak az emberek anyagi helyzetén, hanem az adott ország kultúráján is múlik, hogy mennyire forgalmasak az éttermek - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Gerendai Károly, a Costes étterem, és Zsidai Zoltán Roy, a 21 - A Magyar Vendéglő tulajdonosa. Hozzátették: a legjobb magyar éttermek is szívesebben vásárolnának magyar termelőktől, de az alapanyagok minősége egyáltalán nem minden esetben garantált

Magyarországon nemcsak Nyugat-, hanem Kelet-Európához képest is elkeserítően kevesen járnak étterembe. Ennek gazdasági és kulturális okai is vannak: nem csak a pénz miatt nem járunk étterembe, hanem az igényszint is alacsonyabb. A magyarok sokkal szívesebben költenek plazmatévére és hifire - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Zsidai Zoltán Roy, a 21 - A Magyar Vendéglő tulajdonosa.

A nemrég Michelin-csillaggal kitüntetett Costes étterem egyik tulajdonosa szerint a vendéglátásban Magyarországon a kocsmakultúra az, ami a jellemző: főleg italozunk, az étkezés kiszorult ebből a kultúrkörből, csak kevesen mennek enni vendéglátóegységbe, és csak a lakosság töredéke tudatos étterembe járó.

Úgy véli, a helyzet kialakulásáért az éttermi szakma a felelős, de a fogyasztók is, mert ők azok, akik hajlandóak eltartani a vendéglátóhelyeket.

Hozzátette: a magyar emberek többségének apropó, speciális alkalom kell, hogy étterembe menjen, pedig 50-100 évvel ezelőtt ez az európai polgári kultúrának mindennapi része volt.

Minőség és mennyiség

A Costes tulajdonosa szerint nagy gondot jelent, hogy a magyar mezőgazdaságban nem a minőségi, hanem a mennyiségi szemlélet uralkodott el, és az éttermek részéről alacsony a kereslet a minőségi alapanyagok iránt, de úgy véli, az elmúlt 5 évben nagyobb volt a fejlődés a minőségi szolgáltatás terén, mint az elmúlt 50 évben összesen.

Nekünk nem vasárnapi ebédet kell összeválogatnunk a piacról. Van egy étlap, amelyről minden nap ugyanazon a minőségen kell előállítani az ételt - hangsúlyozta Gerendai Károly.

Zsidai Zoltán Roy úgy fogalmazott: össze kell törni magunkat, hogy minőségi alapanyagokat lehessen beszerezni Magyarországon, pedig sokkal szívesebben vásárolnánk magyar termelőktől és gazdáktól. A fő probléma szerinte a folyamatosság: a minőséget nem egyszer kell hozni, hanem folyamatosan és kiszámíthatóan.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×