eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Epilepsziát okozhat a gyereknél, ha az anyja terhesen ivott

Számos gyermek születik valamilyen rendellenességgel, betegséggel amiatt, hogy az édesanyja állapotosan alkoholt fogyasztott. Egy kanadai kutatás szerint a gyereknél akár epilepsziát is okozhat az anya italozása.

A kisamam ne igyon egyetlen korty alkoholt sem, csak így lehet biztos abban, hogy mindent megtett a születendő gyermeke egészsége érdekében - figyelmeztetnek kanadai kutatók, akik vizsgálatuk eredményeképpen megállapították, hogy száz babából legalább egy epilepsziásan születik, ha az anya alkoholt fogyasztott terhessége alatt.

A kanadai Ontario állam Queens Egyetemének kutatói 425, 2 és 49 év közötti embert vizsgáltak meg. Megállapították, hogy hat százalék szenved epilepsziában azok közül, akiket magzati korban alkohol hatása ért, és az iszákos anyák gyermekeinek 12 százaléka kapott már legalább egyszer agyvérzést. A kutatók úgy vélik: a magzat agyát olyan területeken károsíthatja az anya szervezetébe jutott alkohol, amely felelős az agyvérzés kialakulásáért.

Ez a tanulmány arról győzött meg minket, hogy a várandós nők alkoholfogyasztása sokkal nagyobb veszélynek teszi ki a magzatot, mint azt korábban gondoltuk. A károsodás miatt születésük után ugyanis gyakrabban lesznek idegi és viselkedési rendellenességeik, kialakulhat hiperaktivitás vagy koordinációs zavar - szögezte le Dan Savage, az Új-Mexikói Egyetem ideggyógyásza.

Emellett a tanulmány azt is megmutatja, hogy a magzati korban alkoholnak kitett gyerekek később hajlamosak lehetnek a szenvedélybetegségekre, drogfüggőségre, illetve depresszióra is.

Tudósok és klinikai kutatók ezek után világszerte egyöntetűen és határozottan figyelmeztetik az állapotos anyákat, hogy ne nyúljanak a pohárhoz. Az angol National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) című szaklap arra is figyelmeztet, hogy a terhesség első három hónapjában fogyasztott alkohol megnöveli a koraszülés kockázatát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×