INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Egyre érzékenyebbek leszünk a koffeinre, ahogy öregszünk

Infostart / InfoRádió
Ahogy öregszik az ember, egyre érzékenyebb lesz a koffeinre - figyelmeztet a LiveScience nevű amerikai tudományos portál szakírója. A gyermekek ugyanis gyorsabban bontják le a koffeint, mint a felnőttek.

Az amerikaiak közel 90 százaléka naponta él koffeinnel. Az Egyesült Államokban a felnőttek több mint fele majdnem 300 milligramm koffeint visz be a szervezetébe minden nap, így lett ez a stimuláló szer a nemzet legnépszerűbb "drogja".

Míg Európában az átlagos napi érték 200 milligramm koffeint tesz ki, azonban az észak-európai országokban ez a szám akár napi 400 milligrammra is rúghat, tudhatjuk meg a Weborvos online egészségügyi magazin releváns cikkéből.

Számos növény tartalmaz koffeint, mindenki tudja ezt a kávé- és a kakaóbabról, valamint a tealevélről. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy koffeint tartalmaz a csokoládé, néhány recept nélkül kapható gyógyszer és több üdítőital is, elsősorban a kóla.

A legtöbb ember számára napi 200-300 milligramm koffein nem ártalmas, de természetesen vannak kivételek. Mivel a koffein nyugtalanságot, szorongást, ingerlékenységet, izomremegést, álmatlanságot, fejfájást, hányingert, hasmenést és szívritmuszavart okozhat, ilyen tünetek jelentkezése esetén célszerű a koffeinbevitelünkről tájékoztatni az orvosunkat.

Vannak olyan gyógyszerek és gyógykészítmények is, amelyek mellet nem szabad koffeint fogyasztani; ilyen például néhány antibiotikum és hörgőtágító szer. Érdemes megbeszélni azt is az orvosunkkal vagy a gyógyszerésszel, hogy az éppen szedett gyógyszerek hatását nem befolyásolja-e koffeinfogyasztás.

Az orvosok tapasztalata szerint a koffein hasznos lehet a szív stimulálására és enyhe vizelethajtónak számít. A koffein egyfajta addiktív drog. Élénkít, akár az amfetamin, a kokain és a heroin.

Ha úgy érezzük, hogy minden nap koffeinhez kell jutnunk, akkor függők vagyunk. A koffein hirtelen elhagyása is elvonási tüneteket okozhat: fejfájást, fáradtságot, ezek azonban pár nap után elmúlnak.

A címlapról ajánljuk