INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A friss diplomások kénytelenek elvállalni a rosszul fizetett munkákat is

Infostart / InfoRádió
A 2009-ben diplomázott kínai fiatalok többsége nem bizonyult elég felkészültnek ahhoz, hogy belépjen a munkaerőpiacra, ugyanis hiányozott a megfelelő szakmai gyakorlatuk. Egy friss kutatás szerint csak kevés végzősnek van esélye arra, hogy a tanulmányainak megfelelő karriert építsenek, és kénytelenek elvállalni a rosszul fizetett munkákat is. A diplomásokat Magyarországon is fenyegeti a munkanélküliség, és a korábbinál sokkal hosszabb ideig kell állást keresniük.

Az MyCOS HR Digital Information Co Ltd. által készített kutatásban több mint 8700 friss diplomást kérdeztek meg. Az adatok szerint a válaszadók 20 százaléka gondolta úgy, hogy a tudásuk és képességeik nem elégítik ki a munkaadók kívánalmait, még fél év munkaviszony után sem - számolt be az eredményről az ELTE TÁTK hírlevele.

A leglesújtóbb véleménnyel a felsőoktatásban megszerzett tudásukról az a további 20 százalék volt, akik a pénzügy, biztosítás, ingatlanpiac, illetve egészségügy területén dolgoztak. Mindamellett a nők 29, a férfiak 24 százaléka az előrelépésre vonatkozó lehetőségek hiányát tartja az egyik legfőbb problémának.

A kutatás kimutatta továbbá, hogy a többi megkérdezetthez képest azok voltak a legpesszimistábbak a pályájukban rejlő lehetőségeket illetően, akik a nagy- és kiskereskedelem, szálloda-, illetve a vendéglátóipar területén dolgoztak.

Magyarországon a munkanélküliség a fő probléma


A diplomás pályakezdők nehézségei itthon sem ismeretlenek. A frissen végzett diplomások száma 1995 és 2004 között megduplázódott, 26 ezer főről 53 ezer főre emelkedett. Az oktatási expanzió a gazdasági beruházások mellett ment végbe, így egy ideig a versenyszféra fel tudta szívni a diplomások többletkínálatát.

A 2000-es években azonban egyre nagyobb számban jelentek meg a diplomás munkanélküliek, és a diplomások arányának növekedése a felsőfokú végzettséget nem igénylő foglalkozásokban. Mindemellett az utóbbi években megnőtt az álláskeresés átlagos időtartama is.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (GVI) 2009-ben kutatta a diplomás pályakezdők esélyeit a versenyszektorban. A vizsgálat szerint 2009-ben, részben az általános munkaerő-kereslet csökkenése miatt jelentősen romlottak a pályakezdők elhelyezkedési esélyei.

A visszaeső kereslet ellenére sok munkaadó a toborzási nehézségekre panaszkodik. A kínált és igényelt bérek közötti inkonzisztencia, a nem megfelelő idegennyelv- vagy szaktudás, illetve a jelöltek alacsony mobilitási hajlandósága is fejtörést okozhat a potenciális munkáltatóknak.

A nyelvtudás, bizonyos képességek és kompetenciák éppúgy feltételei egy pozíció betöltésének, mint a végzettséget igazoló oklevél. A gazdasági szférában a felvételi nehézségeket jelző cégek 41 százaléka szerint a jelölteknek nincs elégséges szakmai tudásuk, 34 százalék szerint nem rendelkeznek megfelelő szakmai gyakorlattal, 29 százalék pedig irreálisan magas bérigényeket támasztanak.

A címlapról ajánljuk