INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Nők jöhetnek - cigi nem

InfoRádió / MTI
Az amerikai haditengerészet vezetése a közelmúltban engedélyezte, hogy a tengeralattjárókon nők is szolgálhassanak. Ezt most egy másik korszakos változás követi: betiltják a dohányzást.

Gary Roughead tengernagy kifejtette: a tilalomra a tengeralattjárókon levő szűk hely miatt van szükség. Egy még nem publikált tanulmány ugyanis kimutatta, milyen kedvezőtlen hatással van a passzív dohányzás a tengerészek egészségére - írta a Navy Times, a haditengerészet hetilapja.

A cigarettafüsttel a hajókon működő légtisztító rendszerek sem tudnak megbirkózni. A haditengerészet kilenc tengeralattjárón végzett kutatásokat egy éven keresztül a füsthelyzetről, miután az országos tisztifőorvos egy jelentésében felhívta a figyelmet a passzív dohányzás veszélyeire.

John Donnelly altengernagy, a tengeralattjáró erők parancsnoka közölte: a tengerészek kemény szolgálatot végeznek, igazságtalan a nem dohányzókat arra kényszeríteni, hogy beszívják a káros füstöt.

A haditengerészet állítólag leszoktató programokkal fogja segíteni a dohányos tengerészeket, akik nikotintapaszt vagy nikotinos rágógumit kaphatnak majd szolgálat közben.

A dohányzási tilalom nem meglepő, a Pentagon ugyanis már hosszabb ideje fontolgat ilyen rendelkezést. Ez kényes kérdés az amerikai hadseregben, ahol minden harmadik katona füstöl. Sokan stresszoldónak használják a cigarettát. Az afganisztáni és iraki háborúk óta a seregben megugrott a dohányosok száma.

A hadsereg vezetése tavaly közölte: esetleg be fogják tiltani a dohányzást és a cigaretta árusítását a katonai bázisokon. Szinte rögtön biztosították viszont a katonákat arról, hogy a harci övezetekben nem lesz tilalom. Robert Gates védelmi miniszter közölte: tisztában van, milyen feszültséget jelent a háborús szolgálat, és nem akarja megnehezíteni a katonák helyzetét.

Az Egyesült Államokban több helyen tilos a dohányzás, sok szövetségi államban tilos rágyújtani az éttermekben, a munkahelyeken és a középületekben.

A haditengerészet vezetése tavaly októberben jelentette be, hogy nők is alámerülhetnek majd az amerikai tengeralattjárókban. Évtizedekig az volt az egyik legfőbb érv a nők szolgálata ellen: a hajókon olyan szűk a hely, hogy a több heti folyamatos összezártság miatt szexuális zaklatások történhetnek és emiatt megromolhatnak a tengerészek házastársi kapcsolatai.

A címlapról ajánljuk