eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nők jöhetnek - cigi nem

Az amerikai haditengerészet vezetése a közelmúltban engedélyezte, hogy a tengeralattjárókon nők is szolgálhassanak. Ezt most egy másik korszakos változás követi: betiltják a dohányzást.

Gary Roughead tengernagy kifejtette: a tilalomra a tengeralattjárókon levő szűk hely miatt van szükség. Egy még nem publikált tanulmány ugyanis kimutatta, milyen kedvezőtlen hatással van a passzív dohányzás a tengerészek egészségére - írta a Navy Times, a haditengerészet hetilapja.

A cigarettafüsttel a hajókon működő légtisztító rendszerek sem tudnak megbirkózni. A haditengerészet kilenc tengeralattjárón végzett kutatásokat egy éven keresztül a füsthelyzetről, miután az országos tisztifőorvos egy jelentésében felhívta a figyelmet a passzív dohányzás veszélyeire.

John Donnelly altengernagy, a tengeralattjáró erők parancsnoka közölte: a tengerészek kemény szolgálatot végeznek, igazságtalan a nem dohányzókat arra kényszeríteni, hogy beszívják a káros füstöt.

A haditengerészet állítólag leszoktató programokkal fogja segíteni a dohányos tengerészeket, akik nikotintapaszt vagy nikotinos rágógumit kaphatnak majd szolgálat közben.

A dohányzási tilalom nem meglepő, a Pentagon ugyanis már hosszabb ideje fontolgat ilyen rendelkezést. Ez kényes kérdés az amerikai hadseregben, ahol minden harmadik katona füstöl. Sokan stresszoldónak használják a cigarettát. Az afganisztáni és iraki háborúk óta a seregben megugrott a dohányosok száma.

A hadsereg vezetése tavaly közölte: esetleg be fogják tiltani a dohányzást és a cigaretta árusítását a katonai bázisokon. Szinte rögtön biztosították viszont a katonákat arról, hogy a harci övezetekben nem lesz tilalom. Robert Gates védelmi miniszter közölte: tisztában van, milyen feszültséget jelent a háborús szolgálat, és nem akarja megnehezíteni a katonák helyzetét.

Az Egyesült Államokban több helyen tilos a dohányzás, sok szövetségi államban tilos rágyújtani az éttermekben, a munkahelyeken és a középületekben.

A haditengerészet vezetése tavaly októberben jelentette be, hogy nők is alámerülhetnek majd az amerikai tengeralattjárókban. Évtizedekig az volt az egyik legfőbb érv a nők szolgálata ellen: a hajókon olyan szűk a hely, hogy a több heti folyamatos összezártság miatt szexuális zaklatások történhetnek és emiatt megromolhatnak a tengerészek házastársi kapcsolatai.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×