eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Arzénnal - a leukémia ellen

Kínai tudósok igazolták, hogy az arzén azért kezeli eredményesen a vérrák egyik típusát, mert célzottan pusztít el egy olyan fehérjét, amely fenntartja a rákos állapotot.

"A kemoterápiával ellentétben az arzén mellékhatásai (az akut promielocitás leukémia kezelésében) igen gyengék. Nincs hajhullás vagy a csontvelői funkciók visszaszorulása. Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy más rákoknál hogyan használható az arzén" - mondta el Csang Hsziao-vej, a sanghaji állami orvosgenomikai laboratórium vezetőkutatója.

Az arzén mérgező hatása régóta ismert, a múltban a mérgek királyának tekintették, mert a mérgezés tünetei hasonlítottak a kolerához, így sokszor felfedezetlen maradt a halál valódi oka. Kínában azonban már régóta kettős céllal használták az arzént. A szándékos mérgezésen kívül legalább 2 ezer éve a tradicionális kínai orvoslásnak is kedvelt anyaga.

Azt már 1992-ben közzétették kínai orvosok, hogy az akut promielocitás leukémia (APL) arzénnal való kezelése igen magas, 90 százalékos gyógyulási arányt eredményezett az országban. A Science tudományos folyóiratban most közzétett munka azonban azt is megmutatta, miért hatásos az arzénterápia. Kiderült, hogy az arzén specifikus módon olyan fehérjéket támad meg, melyek egyébként fenntartják a rákot.

Az arzénes APL-kezelést Kínán kívül már több más országban is alkalmazzák.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×