eur:
392.54
usd:
365.78
bux:
66792.01
2024. április 26. péntek Ervin

A szekszárdi választás meglepetést hozott

A Prantner Pince 2008-as évjáratú Cabernet Sauvignon - Cabernet Franc házasítása lett az idei szekszárdi borvidéki borverseny legjobb palackos bora. A verseny "csúcszsűrije" több mint kétszáz borminta bírálata után a 12 legjobb közül választott.

A csütörtökön tizedik alkalommal rendezett megméretésre 62 termelő javarészt az utóbbi három évjárat boraival nevezett, összesen 217 minta került a bírálók elé. A borászok legnagyobb számban házasítással - cuvée-vel - és a történelmi borvidékre jellemző kékfrankossal jelentkeztek.

A borokat ezúttal is 6 hattagú zsűri, valamint azok elnökeiből álló grémium bírálta. A csúcszsűri a 12 legjobból választotta ki Prantner Ferenc borát, amely, mint a borász az MTI-nek elmondta, külön erjesztett, majd kilenc hónapig másodtöltésű barrique-hordóban együtt érlelt cabernet sauvignon és franc tételekből áll.

A pénteken közzétett értékelés szerint 54 bor kapott arany-, kilenc pedig nagyarany érmet. A legeredményesebb borászatok között a Fritz Pincészet hét, a Takler Pince hat, a Bodri Pince öt aranyéremmel szerepel. Egy fehérbor, a Mestrineli Borászat traminije és egy rozé, Dúzsi Tamás Cabernet Sauvignon rozéja kapott aranyérmet.

A benevezett 14 kadarka közül ezúttal Vesztergombi József (Remetebor Kft.) 2008-as bora lett a legjobb, a kékfrankosok versenyében Hetényi János Pincészetének 2009-es bora, a bikavérek között a Mészáros Borház 2007-es évjáratú reserve-je kapta a legmagasabb pontszámot.

A legjobb hordós bornak a Fritz Pincészet 2008-as Cabernet sauvignonját választották.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×