eur:
395.64
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A gének döntik el, melyik az ideális diéta

A genetika határozza meg, hatékony-e egy diéta vagy sem - vélik amerikai tudósok, miután elemezték több mint száz túlsúlyos nő testtömegének alakulását és DNS-ét.

Egyes nőknél a zsírban és fehérjékben szegény, viszont a szénhidrátokban dús diéta válik be, mások viszont éppen ennek ellenkezőjét alkalmazva tudnak könnyebben megszabadulni a felesleges kilóktól. Amerikai kutatók szerint ennek oka a génekben keresendő.

A Stanford Egyetem munkatársai száznál is több túlsúlyos, de fogyókúrázó nő szájából vettek DNS-mintát, majd megvizsgálták, van-e összefüggés az alkalmazott diétás módszer és azon gének között, amelyek azt befolyásolják, hogyan hasznosítja a szervezet a zsírt és a szénhidrátokat.

Kiderült, hogy azok a nők, akik a genetikai felépítésüknek megfelelő diétát követtek, egy év alatt átlagosan 6 kilogrammot fogytak, csaknem háromszor annyit, mint mások. Ugyancsak jelentős volt az eltérés a derékbőség alakulásánál: míg az előbbi csoportba tartozók általában 6,6 centiméterrel lettek karcsúbbak, addig a többiek csupán hárommal.

A kutatók azt is megállapították, hogy a nők nagyjából felénél a szénhidrátban, a másik felénél pedig a zsírban és fehérjékben dús diéta a hatékony.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×