INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Különadót a szoláriumra!

InfoRádió / MTI
A szoláriumozás a szakorvosok szerint olyan mértékben fokozza a bőrrák kockázatát, hogy az Egyesült Államokban ezt a szépészeti szolgáltatást különadóval akarják sújtani, sőt fiatalok esetében a barnulás ilyen módszerét megtiltanák, ahogy teszik ezt az Európai Unióban - olvasható az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia elnökének hivatalos állásfoglalásában.

A szép barna bőr ma igen elegáns, és mióta az ultraibolya sugárzást éjjel-nappal biztosító szoláriumok világszerte elterjedtek, sokan járnak ilyen szépségszalonokba. A bőrgyógyászok azonban régóta hangsúlyozzák, hogy ez a divat nem veszélytelen, ma pedig az Egyesült Államokban a beltéri barnulás ilyen formáját tiltani szeretnék.

Marie-France Demierre, a Boston Orvostudományi Egyetem bőrgyógyásza hangsúlyozza, hogy a szolárium csövek által kibocsájtott ultraibolya fény és a fiatal korban kifejlődő bőrrák között szoros összefüggés figyelhető meg. A legnagyobb veszélyt a melanomák megjelenése jelenti.

A fekete-barna festékanyagot termelő sejtek, a melanociták adják az anyajegyek színét is. Ezek nem önmagukban veszélyesek, de rosszindulatú elváltozásuk esetén gyorsan terjednek, áttéteket adnak különböző szervekben és ez gyakran végzetes következménnyel jár. Az Egyesült Államok területén most szokatlanul gyakori lett az ilyen daganatos elváltozás olyan 15-39 éves, fiatal nők esetében, akik sokat használták a szoláriumot.

A bőrgyógyászok ezért korlátozni igyekeznek a szoláriumozást, de a szépségipar hatalmas lobbi-tevékenységet folytat ennek megakadályozására. Az illetékes amerikai hatóság, az Élelmiszer-és Gyógyszer Hivatal (FDA) az orvosi műszerek forgalomban kerülését is szabályozza, de a szolárium lámpák nem tartoznak ebbe a körbe.

Vizsgálatok azt mutatták, hogy a legveszélyesebb melanoma daganatok előfordulása azoknál a fiatal felnőtteknél lett 75 százalékkal gyakoribb, akik tizenéves korukban jártak sokat jártak a szoláriumba. Tavaly a tizenéves lányok 40-60 százaléka használta a bőrt barnító, kényelmes lehetőséget, noha már hallottak a bőrrák veszélyéről.

Az EU szabványa szerint az unió tagállamaiban 18 éves kor alatt tilos lesz a szoláriumozás, ezt a tagállamok most ültetik át szabályozásaikba. Ausztriában éppen hétfőn jelentették be, hogy megtiltják a szolárium használatát a 18 év alattiaknak.

A címlapról ajánljuk