INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Először többségben a melegházasságok támogatói

Infostart / InfoRádió
Első alkalommal fordult elő, hogy többen támogatják a melegházasságokat, mint amennyien ellenzik azt - derült ki a Public Policy Institute of California kutatásából. A kaliforniai meleg párok 2008-ban kapták meg a házasodási engedélyt, ám az azt lehetővé tévő törvény nem maradt sokáig hatályban. A magyarok kevésbé toleránsak, ha melegházasságról van szó.

A kutatást közel kétezer fő részvételével készítették, az adatok szerint a válaszadók 50 százaléka támogatta az azonos neműek házasságát, míg 45 százalékuk ellenezte. A felmérést készítő cég 2000 óta rendszeresen vizsgálja ezt a kérdést, ám állításuk szerint a támogatók aránya eddig még sosem ment 45 százalék fölé - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A támogatók többségét a demokraták és a független szavazók adják: előbbiek 64, míg utóbbiak 55 százaléka engedélyezné az azonos neműek házasságát. A republikánusok 67 százaléka azonban ellenzi a melegek törvény által elismert házasság kötésének lehetőségét.

A kaliforniai meleg párok 2008-ban kapták meg a házasodási engedélyt, ám az ezt ellenzők néhány hónappal később népszavazást követeltek, melynek során leszavazták az indítványt, így végül az állam hatályon kívül helyezte a házasságkötést lehetővé tévő intézkedést.

A Legfelsőbb Bíróság 2009-ben elutasította a meleg jogokért harcoló csoportok fellebbezését, bár a vizsgálóbizottság véleménye szerint a melegházasságok betiltása Kaliforniában egy joghézag következménye, amelyre a jövőben igyekeznek megoldást találni. A házasságkötés lehetőségének eltörlése nem érinti azt a 18 ezer párt, akiknek a rövid idő alatt sikerült élni a lehetőséggel, így ők továbbra is házasok maradhatnak.

Az országos adat mást mutat

Az országos adatok azonban némi eltérést mutatnak. A Pew Research Center korábbi, 2009-es átfogó kutatása szerint ugyanis az amerikaiak 39 százaléka támogatja csak az azonos nemű párok házasságkötését, míg 53 százaléka ellenzi. Ezzel párhuzamosan folyamatosan nő viszont a regisztrált élettársi kapcsolatot támogatók aránya: 2009-ben már a megkérdezettek 57 százaléka támogatta, míg 2003-ban, az első megkérdezés során ez az arány csupán 45 százalék volt.

A Public Policy Institute of California kutatása azt is vizsgálta, vajon a kaliforniaiak egyetértenek-e azzal, hogy a meleg és leszbikus katonák másságukat nyíltan vállalva szolgáljanak a hadseregben. Az adatok szerint a válaszadók 75 százaléka támogatta a felvetést.

Egy korábbi, 2010. februári kutatás országos szinten is hasonló eredményt mutatott. A New York Times - CBS News felmérése szerint a válaszadók 70 százaléka engedné, hogy a melegek és leszbikusok hivatásszerűen védjék a hazájukat, míg 60 százalék azzal is egyetértett, hogy a melegek és leszbikusok katona létükre nyíltan vállalhassák másságukat.

A magyarok kevésbé toleránsak

A homoszexuálisok megítéléséről Magyarországon legutoljára a Medián készített kutatást 2007-ben. Ekkor a megkérdezettek 30 százaléka értett egyet az azonos neműek házasságkötésének lehetőségével, míg 65 százalékuk ellenezte azt.

Ráadásul, míg 58 százalék szerint az állam nem avatkozhat be a homoszexuálisok éltébe, 34 százalék szerint a melegek életét állami vagy jogi eszközökkel kellene korlátozni. A felmérésben résztvevők 47 százaléka szerint egy homoszexuális ember akkor jár el helyesen, ha titkolja másságát, és csupán 38 százalék ért egyet azzal, ha valaki nyíltan vállalja szexuális irányultságát.

A címlapról ajánljuk