eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Először többségben a melegházasságok támogatói

Első alkalommal fordult elő, hogy többen támogatják a melegházasságokat, mint amennyien ellenzik azt - derült ki a Public Policy Institute of California kutatásából. A kaliforniai meleg párok 2008-ban kapták meg a házasodási engedélyt, ám az azt lehetővé tévő törvény nem maradt sokáig hatályban. A magyarok kevésbé toleránsak, ha melegházasságról van szó.

A kutatást közel kétezer fő részvételével készítették, az adatok szerint a válaszadók 50 százaléka támogatta az azonos neműek házasságát, míg 45 százalékuk ellenezte. A felmérést készítő cég 2000 óta rendszeresen vizsgálja ezt a kérdést, ám állításuk szerint a támogatók aránya eddig még sosem ment 45 százalék fölé - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A támogatók többségét a demokraták és a független szavazók adják: előbbiek 64, míg utóbbiak 55 százaléka engedélyezné az azonos neműek házasságát. A republikánusok 67 százaléka azonban ellenzi a melegek törvény által elismert házasság kötésének lehetőségét.

A kaliforniai meleg párok 2008-ban kapták meg a házasodási engedélyt, ám az ezt ellenzők néhány hónappal később népszavazást követeltek, melynek során leszavazták az indítványt, így végül az állam hatályon kívül helyezte a házasságkötést lehetővé tévő intézkedést.

A Legfelsőbb Bíróság 2009-ben elutasította a meleg jogokért harcoló csoportok fellebbezését, bár a vizsgálóbizottság véleménye szerint a melegházasságok betiltása Kaliforniában egy joghézag következménye, amelyre a jövőben igyekeznek megoldást találni. A házasságkötés lehetőségének eltörlése nem érinti azt a 18 ezer párt, akiknek a rövid idő alatt sikerült élni a lehetőséggel, így ők továbbra is házasok maradhatnak.

Az országos adat mást mutat

Az országos adatok azonban némi eltérést mutatnak. A Pew Research Center korábbi, 2009-es átfogó kutatása szerint ugyanis az amerikaiak 39 százaléka támogatja csak az azonos nemű párok házasságkötését, míg 53 százaléka ellenzi. Ezzel párhuzamosan folyamatosan nő viszont a regisztrált élettársi kapcsolatot támogatók aránya: 2009-ben már a megkérdezettek 57 százaléka támogatta, míg 2003-ban, az első megkérdezés során ez az arány csupán 45 százalék volt.

A Public Policy Institute of California kutatása azt is vizsgálta, vajon a kaliforniaiak egyetértenek-e azzal, hogy a meleg és leszbikus katonák másságukat nyíltan vállalva szolgáljanak a hadseregben. Az adatok szerint a válaszadók 75 százaléka támogatta a felvetést.

Egy korábbi, 2010. februári kutatás országos szinten is hasonló eredményt mutatott. A New York Times - CBS News felmérése szerint a válaszadók 70 százaléka engedné, hogy a melegek és leszbikusok hivatásszerűen védjék a hazájukat, míg 60 százalék azzal is egyetértett, hogy a melegek és leszbikusok katona létükre nyíltan vállalhassák másságukat.

A magyarok kevésbé toleránsak

A homoszexuálisok megítéléséről Magyarországon legutoljára a Medián készített kutatást 2007-ben. Ekkor a megkérdezettek 30 százaléka értett egyet az azonos neműek házasságkötésének lehetőségével, míg 65 százalékuk ellenezte azt.

Ráadásul, míg 58 százalék szerint az állam nem avatkozhat be a homoszexuálisok éltébe, 34 százalék szerint a melegek életét állami vagy jogi eszközökkel kellene korlátozni. A felmérésben résztvevők 47 százaléka szerint egy homoszexuális ember akkor jár el helyesen, ha titkolja másságát, és csupán 38 százalék ért egyet azzal, ha valaki nyíltan vállalja szexuális irányultságát.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×