eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egy hónap börtön jár a csókért

Egy hónap börtönnel kell lakolnia Dubajban egy brit szerelmespárnak, amiért nyilvános helyen váltottak egy ártatlan csókot.

A Nagy-Britanniában hetek óta feszült figyelemmel kísért per fellebbviteli tárgyalásán - a brit sajtó nagy terjedelmű hétfői beszámolói szerint - az eljáró dubaji bíró 55 másodperc alatt hajította ki a 25 éves Charlotte Adams és 24 éves barátja, Ayman Najafi fellebbezését, helyben hagyva az első fokú ítéletet.

Az ügy még novemberben kezdődött, amikor egy 38 éves helybéli asszony - aki kislányával vacsorázott egy étteremben - értesítette a rendőröket, hogy a szomszéd asztalnál ülő brit pár "szájon csókolta" egymást, mi több, egymás hátát is megsimogatták.

A két britet letartóztatták és rövid úton egy hónap szabadságvesztésre, 270 fontnak megfelelő pénzbüntetésre és kitoloncolásra ítélték. Az esetet súlyosbítja, hogy Najafi a kitoloncolással állását is elveszti, mivel másfél éve dolgozik Dubajban, egy brit marketingcég helyi részlegénél.

Jóllehet szabadlábon védekezhetnek, útlevelüket azonban elkobozták, így nem hagyhatják el az emírséget a jogerős ítéletig.

A fellebbezés hétvégi elutasítása után még maradt egy jogi fórum, a dubaji legfelsőbb bíróság, ám a brit pár ügyvédje szerint "elenyésző" a siker esélye.

Korábbi hasonló, sőt súlyosabb esetek intik a brit - és más nemzetiségű - turistákat arra, hogy az emírség szigorú erkölcsi törvényeit betű szerint be kell tartani. Másfél éve például két britet háromhavi - fellebbezési után felfüggesztett - börtönre ítéltek azért, mert a rendőrség tengerparti szex közben érte tetten őket. A múlt hónapban egy indiai párt ítéltek szintén háromhavi szabadságvesztésre, miután "szaftos" sms-üzeneteket váltottak egymással.

A brit külügyminisztérium külön viselkedési szabálygyűjteményt tart érvényben a Dubajba látogatók számára. Eszerint a házasságon kívüli szex és a nyilvános helyen elcsattanó csók kerülése mellett még arra is vigyázni kell, hogy mit mond vagy mutat az ember, ugyanis "durva nyelvezet" vagy "illetlen gesztusok" használatáért is bíróság előtt találhatja magát a vétkes.

Az sem mindegy, hogy milyen orvosságot visz magával az utas, mivel több - Nagy-Britanniában recept nélkül kapható - szer használatát tiltják a dubaji törvények.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×