eur:
393.57
usd:
368.11
bux:
66472.08
2024. április 25. csütörtök Márk

A nők szigorúbbak, ha fegyverviselésről van szó

Az amerikai Legfelsőbb Bíróságnak néhány hónapon belül döntenie kell egy 28 éves chicagói törvény alkotmányosságáról, amely tiltja a kézifegyverek tulajdonlását a városban. A Pew Research Center kutatása szerint az amerikaiak megosztottan vélekednek arról, hogy az állam és a helyi önkormányzatok számára engedélyezhető-e, hogy a kézifegyverek birtoklását és vásárlását korlátozó jogszabályokat hozzanak.

Az 1500 fő részvételével készült kutatásban a megkérdezettek 50 százaléka szerint az államnak és a helyi önkormányzatoknak nem kellene olyan törvényt hozniuk, amelyek korlátozzák a kézifegyverek birtoklását és vásárlását, míg 45 százalékuk szerint lehetővé kell tenni az ilyen típusú jogszabályok megalkotását.

A Pew Research Center korábbi kutatásai szerint az amerikaiak fegyverbirtoklással kapcsolatos attitűdje meglehetősen változatos képet mutat - számol be az eredményről az ELTE TÁTK hírlevele.

2008 áprilisában például egyértelműbb volt a kézifegyverek árusítását tiltó jogszabályokkal szembeni állásfoglalás: akkor a megkérdezettek 59 százaléka ellenezte, míg 36 százalék támogatta a rendelkezéseket. Kisebb volt viszont az ellenállás a tiltó törvényekkel szemben az évtized elején, 2000 márciusában a válaszadók 47 százaléka ellenezte a kézifegyverek tiltását, míg ugyanennyien támogatták azt.

A Pew Research Center legfrissebb, márciusi kutatása szerint az amerikai közvélemény megosztott a fegyvertartók jogait illetően is: 46 százalék szerint védelemben kell részesíteni a fegyvertartók jogait, és ugyanennyien vélik úgy, hogy korlátozni kellene azokat. Ez nem mutat nagy változást a 2009. áprilisi adatokhoz képest (49 százalék korlátozná, 45 védené), igaz, 1993 és 2008 között a többség rendszerint a fegyvertartók jogainak korlátozásával értett egyet, nem pedig a védelmével.

A nők szigorúbbak

Eltérő a nemek és a különböző etnikumhoz tartozók véleménye a fegyverviselés tiltását támogató, illetve ellenző jogszabályok tekintetében. A férfiak többsége (57 százalék) szerint nem lenne szabad engedélyezni a fegyverviselés tiltásáról szóló törvényeket, míg a nők több mint fele (51 százalék) támogatná az ilyen típusú jogszabályokat. Míg a fehérek 57 százaléka szerint az államnak és a helyi önkormányzatoknak nem kellene elfogadnia a fegyverek tiltásáról szóló törvényi rendelkezéseket, addig ez az arány az afroamerikaik esetében 64, a spanyol ajkúaknál pedig 61 százalék.

2008 áprilisa óta 12 százalékkal csökkent azok aránya, akik szerint korlátozni kéne a fegyverviselők jogait (58 százalékról 46 százalékra), míg kilenc százalékkal nőtt azoké, akik szerint védelemben kell részesíteni a tulajdonosok már meglévő jogait (37 százalékról 46-ra).

2008 és 2009 között a fegyvertartás jogát támogatók arány folyamatosan növekedett, főként a férfiak - köztük is főleg a fehér férfiak -, a végzős középiskolai diákok, a politikailag függetlenek és középnyugati, illetve a déli lakosok körében. 2008 óta jelentősen csökkent azoknak a fehér nőknek az aránya is, akik korlátoznák a fegyvertartók jogait. 2008-ban a megkérdezett fehér nők 61 százaléka értett egyet a korlátozást célzó intézkedésekkel, míg 2009-ben ez az arány 54, a legutóbbi, 2010-es kutatásban pedig mindössze 46 százalék volt. A végzős középiskolai diákok körében is megfigyelhető ez a csökkenő tendencia: 2008-ban 56 százalék állította, hogy korlátozná a fegyverviselést, míg ez az arány 2009-ben 45, 2010-ben pedig 41 százalék volt.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×