INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Minél többször szül egy nő, annál nagyobb veszély fenyegeti

InfoRádió / MTI
Azoknál a nőknél, akik egynél többször szülnek, emelkedik az agyvérzés kockázata - állapították meg koreai kutatók. A szöuli egyetemi kórház munkatársai a Neurology című szakfolyóirat legutóbbi számában arról számoltak be, hogy az agyban történt vérzés miatti stroke kockázata minden újabb szüléssel 27 százalékkal növekedett.

Korábbi vizsgálatok szerint a terhesség és a szülés emeli a szélütés kockázatát, a többszörös szülés tovább terheli ez ereket és a test más részeit, és a gyereknevelés miatti stressz is kockázati tényező.

A kutatók tanulmányukban 459 szélütésen átesett nő adatait hasonlították össze 918 olyan nő adataival, akinek nem volt stroke-ja. Az első csoportban 38 nőnek legfeljebb egy gyereke volt, 143 nő kétszer szült, 107 háromszor, 171 pedig négyszer vagy annál többször. Miután minden egyéb kockázati tényezőt is számításba vettek, arra a megállapításra jutottak, hogy minden újabb szülés 27 százalékkal növeli a szélütés kockázatát.

A négyszer vagy annál többször szült nőknél mintegy háromszor nagyobb volt a szélütés kockázata, mint az egyszer vagy egyszer sem szült nőknél.

A szakemberek feltételezik, hogy a szülés valamiképp hozzájárul az erek keményedéséhez, illetve gyengüléséhez.

A címlapról ajánljuk