eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Minél többször szül egy nő, annál nagyobb veszély fenyegeti

Azoknál a nőknél, akik egynél többször szülnek, emelkedik az agyvérzés kockázata - állapították meg koreai kutatók. A szöuli egyetemi kórház munkatársai a Neurology című szakfolyóirat legutóbbi számában arról számoltak be, hogy az agyban történt vérzés miatti stroke kockázata minden újabb szüléssel 27 százalékkal növekedett.

Korábbi vizsgálatok szerint a terhesség és a szülés emeli a szélütés kockázatát, a többszörös szülés tovább terheli ez ereket és a test más részeit, és a gyereknevelés miatti stressz is kockázati tényező.

A kutatók tanulmányukban 459 szélütésen átesett nő adatait hasonlították össze 918 olyan nő adataival, akinek nem volt stroke-ja. Az első csoportban 38 nőnek legfeljebb egy gyereke volt, 143 nő kétszer szült, 107 háromszor, 171 pedig négyszer vagy annál többször. Miután minden egyéb kockázati tényezőt is számításba vettek, arra a megállapításra jutottak, hogy minden újabb szülés 27 százalékkal növeli a szélütés kockázatát.

A négyszer vagy annál többször szült nőknél mintegy háromszor nagyobb volt a szélütés kockázata, mint az egyszer vagy egyszer sem szült nőknél.

A szakemberek feltételezik, hogy a szülés valamiképp hozzájárul az erek keményedéséhez, illetve gyengüléséhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×