eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megtévesztők lehetnek a dobozos tojások - videó

A gyártók és csomagolók gyakran megtévesztő feliratokkal igyekeznek elfedni, hogy a tojások többségében ketreces tartású tyúkoktól származnak, a dobozokon szereplő nevek, vagy képek sok esetben a valóságtól eltérő, állatvédelmi szempontból jobb tartásmódra utalnak - állapította meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) húsvéti tojástesztje során.

A TVE tojástesztjén 20 különféle dobozos tojást vizsgált meg, a vizsgálatba a nagyobb élelmiszerüzletekben kapható hat, illetve tíz darabos kiszerelésű tojásokat vonták be. A termékeket fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szempontok alapján rangsorolták.


Megállapításuk szerint öt terméknél a "farm tojás" név volt megtévesztő. Ezek könnyen azt a hitet kelthetik a fogyasztóban, hogy kifutón élő tyúkok tojásairól van szó, holott a termékek két esetben mélyalmos, három esetben pedig ketreces tartásból származtak - jelezték.

Szintén öt esetben - egyebek között az élelmiszerláncok sajátmárkás termékei között - megtévesztő képet talált a TVE.

A zöld mezőt vagy zöld mezőn kapirgáló tyúkot ábrázoló képek minden esetben ketreces tartásból származó termékhez tartoztak.

Mindössze egy-egy esetben fordult azonban elő, hogy a csomagoláson nem szerepelt a kötelezően feltüntetendő lejárati idő, a tárolásra vonatkozó tanács, vagy a tartásmódok betűjelét magyarázó táblázat - közölte a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×