eur:
396.71
usd:
354.34
bux:
74754.49
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Itt a tavasz, dagad a tesztoszteron-szakasz

Tavasszal az embernek jobb a kedve, többet nevet, flörtöl és jobban érzi magát. Ez elsősorban a kikelettel járó fokozódó napfény jótékony hatásának köszönhető.

Alexander Lerchl, a brémai Jacobs Egyetem hormonbiológusa elmondta: pszichológiai kutatások bebizonyították, hogy a fény hatására kezdünk kilábalni a télből.

Az emberi szervezetben a sötétben, éjszaka termelődő melatonin nevű hormon irányítja az alvást. Mivel télen hosszabb ideig tart a sötétség, így napközben is magas a melatoninszint, ezért vagyunk álmosak. A nyár közeledtével azonban világosabb lesz, egyre jobban lecsökken a melatonin mennyisége, az emberek éberebbé és aktívabbá válnak.

A napfény serkenti a melatonin "ellenfelének", a boldogsághormonként is ismert szerotininnak a termelődését. A tavaszi feldobottság érzése emellett növelhető sportolással is.

A férfiak szervezetében a tesztoszteron nevű nemi hormonnak éves ritmusa van: tavasszal és nyáron több tesztoszteron termelődik, mint a fennmaradó időszakban. Ilyenkor a férfiak a hormonszint hatására sokkal jobban érzik magukat.

Az állatok esetében az évszakok befolyásolják az utódok világra hozatalát is. A születéseket elsősorban az év azon időszakára "időzítik", amikor a legjobbak a túlélési esélyek - ez az időszak pedig többnyire a tavasz.

Az emberek esetében a hatvanas évek óta nem létezik ilyen ritmus - fejtette ki Lerchl. Manapság a legtöbb gyermek decemberben fogan, a tudós véleménye szerint pedig ennek az az oka, hogy a biológiai ritmust felváltotta egy szociológiai ritmus. Korábban ugyanis sokkal nagyobb jelentősége volt az időjárásnak, mint ma, amikor a központi fűtés idejében a külső tényezők már nem sokat nyomnak a latba.

Decemberben gyakrabban bújnak össze a párok, emellett pedig ebben a hónapban az ünnepeknek köszönhetően több idő jut a gyermeknemzésre is.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×