eur:
396.19
usd:
354.59
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Ahol luxusnak számít a gyerek számára a reggeli

A hátrányos helyzetű családból származó gyerek számára a mindennapi reggeli elérhetetlen luxusnak számít. Egy részük akár heti négy alkalommal is korgó gyomorral indul iskolába - derült ki a tajvani Child Welfare League Foundations kutatásából. Bár ma még nincsenek pontos adatok, egyes felmérések szerint naponta körülbelül húszezer magyar gyerek sem jut elegendő táplálékhoz.

A kutatás szerint az alacsony jövedelemmel rendelkező tajvani családok gyermekeinek 40 százaléka nem minden nap kap reggelit. A megkérdezett hátrányos helyzetű gyerekek 17 százaléka válaszolta azt, hogy csak minden második nap jut reggelihez, míg 10 százalékuk az iskolai ebéd egy részét csomagolja el magának a másnapi reggeli gyanánt - számol be az eredményről az ELTE TÁTK hírlevele.

Az adatok szerint azonban azok a gyerekek sem táplálkoznak megfelelően, akik kapnak reggelit. A reggeli étkezésnél ugyanis nem jutnak elég gyümölcshöz és zöldséghez, csupán egy-két szelet pirítóst fogyasztanak, esetleg egy kis tálnyi rizst sertéshússal.

A kutatás továbbá kimutatta, hogy a gyerekek 20 százaléka nem jut minden nap vacsorához sem. Kilenc százalékuk csupán minden második nap kap este enni, 10 százalékuk pedig iskolai ebédje maradékát fogyasztja este vacsorára. A gyerekek további 10 százaléka állította azt, hogy esténként gyakran éreznek éhséget, amelyet vízivással próbálnak enyhíteni.

A Child Welfare League Foundations alapítvány elnöke szerint a hátrányos helyzetű családból származó gyerekek a tápanyag bevitel szempontjából is hátrányos helyzetűnek számítanak. Hozzátette, bár a gazdasági helyzet javulni látszik Tajvanban, a hátrányos helyzetű családok ennek hatását egyelőre még nem tapasztalják, így e családok gyermekei egyértelműen a recesszió áldozatává váltak.

A kutatás során több mint 1500, kilenc és tizenkét év közötti gyereket kérdeztek meg, a lekérdezés szerint mintegy 300-an bizonyultak hátrányos helyzetűnek.

A magyar gyerekek körében is előfordul


Bár ma még nincsenek pontos adatok, egyes felmérések szerint naponta körülbelül húszezer gyerek nem jut elegendő táplálékhoz. Sokan közülük csak az iskolában kapnak enni, így a hétvége és az iskolai szünetek veszélyeztetett időszaknak számítanak.

Ferge Zsuzsa szociológus szerint a tartós éhezés ma Magyarországon 100 családból kettőt-hármat érint, ami nagyjából 200-300 ezer embert jelent. A Gyermekétkeztetési Alapítvány 20 ezerre becsüli az éhező gyerekek számát, ők szinte csak az óvodában, iskolában jutnak ennivalóhoz.

A közétkeztetés csak részben nyújthat segítséget


"Az ELTE Társadalomtudományi Kar kutatóműhelyeiben és az MTA Gyerekprogram Irodájában több olyan adatfelvétel is történt az elmúlt 8-10 évben, amelyben vizsgáltuk a gyerekek mindennapi, alapvető szükségleteinek kielégítettségét" - nyilatkozta Darvas Ágnes, az ELTE TÁTK szociálpolitikai tanszékének oktatója.

A napi háromszori étkezés a szülők elmondása alapján a szegénységben élő gyerekek három-négy százalékának nem biztosított. "Gyakorlati - tereptapasztalataink is azt bizonyítják, hogy a gyerekek egy része éhesen érkezik a nap bármely időszakában meghirdetett programokra, télen-nyáron. Tehát iskolaidőben és szünidőben egyaránt alapkövetelmény, hogy a hátrányos helyzetben élőket célzó gyerek- és ifjúsági programokon legyen tízórai, uzsonna, vajaskenyér, gyümölcs" - tette hozzá a szakértő.

A bölcsődei - óvodai - iskolai közétkeztetés a nélkülözésen csak részben tud segíteni. Darvas véleménye szerint a hétvégi és szünidei helyzet teljesen megoldatlan és megoldatlan azoknak a gyerekeknek a helyzete is, akik még nem járnak ilyen intézményekbe. Ami a hátrányos helyzetű településeken sokszor azt jelenti, hogy a gyerek négy éves koráig kizárólag a családra nehezedik az a feladat, hogy a szűkös jövedelem felhasználása keretében biztosítva legyen a gyerek rendszeres étkezése.

Darvas hozzátette, az még nem elég, ha a gyerek reggelizik, ebédel és vacsorázik. "A táplálkozás minősége legalább ilyen fontos lenne, ebben azonban a közétkeztetés sem igazán hatékony. A rugalmasabb megoldások alkalmazását - valódi gyerekmenü, helyi termelők, házias konyha stb. - a gyerekek étkezési szükségleteire vonatkozó ismeretek komolyan vételének hiánya, a gazdaságossági szempontok prioritása (olcsóbb közös konyhát működtetni a gyerekétkezésnek és a szociális étkeztetésnek) és közétkeztetés merev szabályozása egyaránt nehezíti".

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 04:34
×
×
×
×