INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Recesszióban többet lopnak a britek

InfoRádió / MTI
Harmadával többet lopnak a britek az áruházakból a gazdasági válság kitörése óta.

A Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) csütörtökön közölt friss felmérése szerint tavaly 34 százalékkal csaknem félmillióra emelkedett a bolti lopások száma - ez azt jelenti, hogy minden nap majdnem minden egyes percére jutott egy-egy tolvajlás -, a fizetés nélkül elvitt árucikkek értéke pedig 10 százalékkal 1,1 milliárd fontra (330 milliárd forintra) nőtt.

Ez az összesítés ráadásul csak azokra az áruházi bűncselekményekre vonatkozik, amelyekről a hatóságok egyáltalán tudomást szereznek. Az üzletek ugyanis az esetek kétharmadát nem is jelentik a rendőrségnek, abból a megfontolásból, hogy a tettest úgysem sikerül elfogni.

Ennek alapján feltételezhető, hogy az áruházi lopások tényleges száma sokkalta nagyobb a felmérésben foglaltnál - áll a kiskereskedelmi szövetség csütörtöki ismertetésében.

A BRC szerint a lopáshullám a nagyterületű, nagy forgalmú szupermarketeket sújtja leginkább, mivel ezekben kisebb az esélye a lebukásnak. A bejelentett incidensek 68 százaléka e nagyáruházakban történt tavaly.

A bolti tolvajok erkölcsi támogatást is magukénak vélhetnek azóta, hogy egy angol lelkész karácsony előtti prédikációjában - országos feltűnést keltve - azt találta mondani: az áruházi lopás igazolható abban az esetben, ha a tettes valóban szükséget szenved és nem a kapzsiság vezérli a bűncselekmény elkövetésében.

Az anglikán egyház mindenesetre azonnal elhatárolódott a yorki tiszteletes szavaitól, és biztosította a kereskedőket, hogy semmiképpen sem ösztönzi a hívőket bolti tolvajlásra.

A címlapról ajánljuk