INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Ami a magashegyi túrázáshoz elengedhetetlen

Infostart / InfoRádió
Az utóbbi néhány évben megsokszorozódott azoknak a száma, akik megfelelő ismeretek, erőnlét és felszerelés nélkül vágnak neki a magashegyi túráknak, akár télen is. Ezt igazolja az osztrák, a szlovák és a lengyel hegyi mentők statisztikája is.

A téli magashegyi túrázás és hegymászás különösen kockázatos, ezért nem árt ismerni azokat a fortélyokat, amelyekre szükség lehet a hegyekben. Például azt, hol kaphatunk mindig pontos tájékoztatást az időjárásról. Melyek azok az időjárási viszonyok, amikor nem szabad útnak indulni? Hogyan kerülhetjük el a lavinát, vagy ha nem tudtuk elkerülni, hogyan menekülhetünk ki belőle.

Az InfoRádió a Kalandtúra blogot működtető Rényi Zsolttól kért tanácsokat az extrém sportra vágyók számára. Õ elmondta, hogy a hegymászó egyesületek rendszeresen indítanak olyan tanfolyamokat, ahol mindezt a tudást elsajátíthatják a résztvevők. Például alapszintű lavinaoktatásban részesülnek.

Az is igen hasznos, ha valaki túravezetővel vág neki ezeknek az utaknak. A túravezető ugyanis nemcsak gondoskodik a résztvevők biztonságáról, és meghozza a szükséges döntéseket, de az út során olykor hangosan gondolkodik, amiből Rényi Zsolt szerint a többiek is nagyon sokat tanulhatnak.

Rényi Zsolt más, kifejezetten télen jelentkező problémára is felhívta a figyelmet, például arra, hogy ilyenkor az ember fáradékonyabb, csökken az állóképessége. A szél, a hideg és a gyorsan változó időjárás nagyobb felkészülést kíván.

Hozzátette azt is: senkinek eszébe se jusson megfelelő felszerelés nélkül útnak indulni. A meleg ruházat, és a meleget megtartó, mély hóban is használható bakancs elengedhetetlen, de egyéb felszerelésekre is szükség van, például lavinajelzőre, vagy a társ kiásásához szükséges hólapátra, lavinaszondára. Emellett kell egy biztonságos beülő, egy hágóvas, jégcsákány és sisak is.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


A címlapról ajánljuk