eur:
393.84
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem is hinné, hány helyen divat a többnejűség!

Sokan - főleg férfiak - kampányolnak érte, antropológusok közül többen természetesnek tartják a poligámiát. A nyugati kultúra mégis teljesen idegennek tartja, mint ahogy a kereszténység is. Női szervezetek gyakran tiltakoznak ellene, és a gyakorlatot követő dél-afrikai államfő is elismeri: a többnejűség a nőket lenéző kultúrában dívik. Tény, hogy a poligámia mégis jelen van a világban, sőt megdöbbentően elterjedt.

A héten ötödször nősült Jacob Zuma dél-afrikai államfő, aki így jelenleg három feleséggel és tizenkilenc gyermekkel büszkélkedhet. Zuma új neje két másik feleségével él majd együtt Nkandlában. Zuma 1973-ban házasodott össze első feleségével, Sizakele Khumalóval, Nompumelelo Ntuli-Zumával pedig 2007-ben. Az államfőnek két további felesége is volt: korábbi belügyminiszterétől, Dlamini Mantshotól 1998-ban elvált, másik neje, Kate Mantsho-Zuma 2000-ben öngyilkos lett.

Zuma többször is megvédte már a többnejűség sokat vitatott intézményét. "Sok olyan politikus van, aki szeretőt tart, és titkolja a gyermekeit, hogy fenntartsa a monogám élet látszatát. Én a nyitottságot támogatom. Szeretem a feleségeimet, és büszke vagyok a gyermekeimre" - mondta el az államfő egy korábbi interjúban. A nőszervezetek és polgárjogi csoportok kritikáira az elnök csupán annyit válaszolt: a nőket lenéző kultúráról van szó, de a házassággal legalizált kapcsolatok mégiscsak jobbak, mint a vad afférok.

A Dél-afrikai Köztársaságban nem tiltott a poligámia, a szokást azonban AIDS-aktivisták is ellenzik, mivel világszintű összehasonlításban ebben az országban az egyik legnagyobb arányú a fertőzöttek száma a teljes lakossághoz képest.

Mit jelent valójában a poligámia?


A poligámia az, amikor valakinek egynél több házastársa van. Ha az interneten rákeresünk a szóra, a szócikkek jelentős része többnejűségnek magyarítja a kifejezést, holott a szó több férfival házasságban élő nőkre is vonatkozhat, bár a gyakorlatban ennek a fordítottja a jellemző.

Egy 1998-ban, a Wisconsini Egyetemen kutatói több mint ezer társadalmat vizsgáltak meg, de ezek közül csak 186 volt monogám közösség. 453-ban alkalmanként előfordult a poligámia, míg 588-ban általános volt. Érdekes azonban, hogy mindössze négyben volt szokás a többférjűség, a többire a többnejűség volt jellemző.

Vannak antropológusok, akik szerint a poligámia nem egy ördöngös gondolat az emberiség történetében. Egy, a New Scientist magazinban 2003-ban megjelent tanulmány szerint 10 ezer évvel ezelőtt kevés férfi arányaiban sokkal több gyermeket nemzett, mint a maiak.A poligámia egyes vallások követőinél - például a muzulmánok vagy az animisták körében - igen elterjedt Nyugat-Afrikában. Szenegálban például a házasságok 47 százalékára jellemző, hogy azt több nő alkotja. Az arab nemzeteknél is viszonylag elfogadott ez, az Izraelben élő beduinoknál az ilyen házasságok aránya 30 százalékot tesz ki. De nem csak Afrikára jellemző mindez: az Egyesült Államokban élő mormon közösség egyik lapja, a Salt Lake Tribune szerint 2005-ben mintegy 10 ezer szélsőséges mormon élt ilyen családi közösségben.

Honnan ered a poligámia?


A választ senki sem tudja pontosan. Sokak szerint már az ősközösségi társadalmak kialakulása előtt is jellemezte az embert, a döntő ok azonban az afrikai társadalmakat vizsgálva a magas gyermekhalandóság lehet. Ha egy családban több gyermek sem éri meg az ötéves kort, akkor ott akár csak gazdasági okokból is szükség van arra, hogy sok utód szülessen, ezt pedig nem tudja egyetlen nő világra hozni.

Ráadásul ott vannak a háborúk, amikor is jelentősen megcsappan egyes népcsoportok tagjainak száma. Ilyenkor a leggyorsabban akkor állítható helyre a társadalmi egyensúly vagy növelhető az erő, ha minél több nő szüli meg a gyermekeket. Nem véletlen, hogy a nagy család a nyugalom, a béke és a büszkeség szimbóluma, míg a kicsi a félelemé, a bizonytalanságé.

Hol legális a poligámia?

A poligámia Dél-Afrikában, Egyiptomban, Eritreában, Marokkóba és Malajziában engedélyezett, de Iránban és Líbiában is lehetséges, ha az első feleség a hozzájárulását adja. Csecsenföldön és Burmában nem engedélyezik, mégis gyakorlat, mivel a hatóságok nemigen lépnek fel ellene.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×