INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Komoly fennakadásokat okoz a brit tél

InfoRádió / MTI
Komoly fennakadásokat okozott kedden Nagy-Britanniában a havazás újabb hulláma és az egyre hidegebb idő, amely miatt most már problémák is jelentkeznek a földgázellátásban.

Anglia északnyugati és középső vidékein intenzív havazás kezdődött, amely dél felé terjed. A meteorológia szerint szerdán már a déli országrészben, így Londonban és környékén is jelentős hó várható, a hét második felében pedig akár mínusz 20 fokos hideg is lehet északon.

Skóciában és Észak-Angliában mínusz 15-18 fokos fagyokat mértek keddre reggel, és délen is mínusz 5-10 fok volt, ami errefelé sarkvidéki hidegnek számít.

Liverpool, Manchester és Leeds-Bradford repülőtereit kedden lezárták, az észak-angliai nagyvárosok környékén az autópályákon is gyakorlatilag leállt a forgalom a hó és a balesetek miatt, és a vasúti közlekedésben szintén nagy fennakadások vannak.

Manchesterben és Északnyugat-Angliában összesen 290 iskolában rendeltek el tanítási szünetet keddtől.

A térség mentőszolgálata közölte: csak nagyobb balesetekhez tud kivonulni, a kisebb incidensek kezelésére nem maradt kapacitása a hívások példátlanul nagy száma miatt.

A hetek óta tartó rendkívüli hidegben 30 százalékkal magasabb a lakosság és az ipar földgázfelhasználása az ilyenkor szokásosnál, és ez az országos nagybani gázvezeték-üzemeltető cég, a National Grid keddi közlése szerint most már ellátási nehézségeket kezd okozni.

A cég - fennállása óta mindössze másodszor - ellátási riasztást adott ki, jelezve, hogy szükségessé válhat a felhasználás csökkentése és pótlólagos források beszerzése. Ez utóbbi meg is történt: a National Grid Belgiumból és Norvégiából importált terven felüli földgázmennyiséget.

Az ilyen időjárásra teljesen felkészületlen országban már december közepe óta komoly gondokkal jár a nagy hideg és a havazás. Szakértők szerint legalább harminc éve nem volt a mostanihoz hasonló kemény tél Nagy-Britanniában.

A címlapról ajánljuk